• Gradovi

  Rusija se zagreva 2,5 puta brže od svetskog proseka

  MOSKVA – Rusija se zagreva više nego dvostruko brže u odnosu na ostatak sveta, saopštilo je tamošnje Ministarstvo za prirodne resurse i zaštitu životne okoline, ukazujući na sve učestalije poplave i šumske požare širom zemlje.

  U vladinom izveštaju o zaštiti životne sredine navodi se da se Rusija zagrevala 0,42 stepena Celzijusa po deceniji od 1975, što je 2,5 puta više u odnosu na globalni prosek od 0,17 stepeni Celzijusa, prenosi agencija Tas.

  „Klimatske promene dovele su do opasnih meteoroloških fenomena, kakvih je u Rusiji bilo 569 u 2014, što je najveći broj otkako postoje merenja“, navodi ministarstvo, dodajući da su u svim ruskim regionima porasle prosečne godišnje, jesenje i prolećne temperature.

  Izveštaj pokazuje da, iako Rusija na nivou cele zemlje beleži otopljavanje, neke oblasti na Dalekom istoku i jugu Sibira beleže oštre zime. Veliki šumski požari i smrtonosne poplave pogađale su Rusiju gotovo svake godine u protekloj deceniji, a Ministarstvo za vanredne situacije je u oktorbu saopštilo da mora osmisliti novu strategiju za rešavanje tih problema.

  U Parizu je ovog meseca postignut ambiciozan klimatski sporazum koji ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova, koji stvaraju efekat „staklene bašte“. Novi sporazum, kog su potpisali izaslanici 195 zemalja, zamenjuje Protokol iz Kjota, koji je istekao 31. decembra 2012. i nudi nadu da čovečanstvo može da izbegne katastrofalne klimatske promene i sprovede energetsku revoluciju.

  Sporazum ima za cilj da se rast globalnih temperatura ograniči na ispod dva stepena Celzijusa, s tim da se teži ka spuštanju tog praga na 1,5 stepeni.

  Foto Tanjug/video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com