Gradovi

Rusija traži dozvolu za osmatračke letove nad SAD

VAŠINGTON – Rusija planira da danas zatraži dozvolu da pokrene letove osmatračkih aviona opremljenih najmodernijim digitalnim kamerama, uprkos upozorenju američkih obaveštajnih i vojnih zvaničnika da će takva nadletanja omogućiti zvaničnoj Moskvi da prikuplja obaveštajne podatke o SAD.

Rusija i SAD su potpisnice međunarodnog sporazuma „Otvoreno nebo“, koji dopušta nenaoružane osmatračke letove iznad čitave teritorije sve 34 zemlje potpisnice, u cilju transparentnosti o vojnoj aktivnosti i praćenju poštovanja sporazuma o nenaoružanju i drugih sporazuma, prenela je agencija AP.

Viši američki obaveštajni i vojni zvaničnici, međutim, strahuju da će Rusija iskoristiti tehnološki napredak da prekrši duh sporazuma.

Rusija će danas zatražiti od Komsije za konsultacije povodom sporazuma „Otvoreno nebo“, sa sedištem u Beču, da joj se dozvole letovi aviona opremljenog najmodernijim senzorima iznad SAD, otkrio je jedan anonimni član osoblja američkog Kongresa.

Taj zahtev zvanične Moskve će naterati administraciju predsednika SAD Baraka Obame da odluči da li će dopustiti Rusiji da koristi sofisticiranu opremu na svojim osmatračkim avionima baš u vreme kad Moskva, prema navodima iz izveštaja Stejt departmenta, ne ispunjava sve svoje obaveze iz sporazuma „Otvoreno nebo“.

Pored toga, u odnosima između Rusije i SAD su tenzije trenutno veoma visoke usled ruske aktivnosti u Ukrajini i Siriji.

Foto Tanjug, S. Ilić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh