• Gradovi

  Rusija traži od Turske da uhapsi ubicu pilota

  MOSKVA – Zvanična Moskva je danas pozvala Ankaru da uhapsi pobunjenika koji tvrdi da je ubio pilota ruskog aviona oborenog prošlog meseca iznad sirijske granice od strane turskih lovaca.

  „Zahtevamo da turske vlasti preduzmu hitne korake za hapšenje Alparslana Čelika i njegovih saučesnika i privedu ih pred lice pravde zbog ubistva ruskog pilota“, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

  Čelik, pobunjenik iz redova turkmenskog naroda u Siriji i državljanin Turske, izjavio je u nedelju u intervjuu za turski list „Hurijet“ da „ne može da ga peče savest zbog čoveka koji je svaki dan bombardovao turkmenske civile“, misleći na ubijenog ruskog pilota.

  Oba pilota iz oborenog ruskog aviona Su-24 su se katapultirali, ali su na jednog od njih, dok se spuštao padobranom prema zemlji, pucali pobunjenici i ubili ga.

  „Osveta je najprirodnija stvar na svetu“, rekao je Čelik, koji ipak nije direktno preuzeo odgovornost za ubistvo pilota, navodi AFP.

  Odnosi Moskve i Ankare su veoma zategnuti otkad je 24. novembra Turska oborila ruski avion, nakon čega je Rusija Turskoj uvela ekonomske sankcije.

  Zaharova je izjavila da je objavljivanje izjava Čelika u važnim turskim novinama iznenadilo i razljutilo Moskvu i optužila je medije da služe kao „platforma sa koje se teroristi i ubice hvale svojim zločinima i šire mržnju prema Rusiji i ruskom narodu“.

  Ona je dodala da Čelikove izjave predstavljaju priznanje njegove „direktne umešanosti u ubistvo ruskog pilota“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com