• Novosti online

  Rusija: U potpunosti poštujemo sankcije Severnoj Koreji

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas optužbe da Moskva krši sankcije koje su UN uvele Severnoj Koreji zbog raketnih i nuklearnih proba.

  U saopštenju se navodi da se Rusija u potpunosti pridržava sankcija, prenela je agencija Ria Novosti.

  Moskva je odgovorila na optužbe da su u proteklih nekoliko meseci ruski tankeri na moru prebacili gorivo severnokorejskim tankerima.

  Kako se navodi u saopštenju, sankcijama UN uvedena su ograničenja na izvoz naftnih proizvoda Severnoj Koreji, ali izvoz nije u potpunosti zabranjen.

  Savet bezbednosti UN 22. decembra je pooštrio sankcije Severnoj Koreji jednoglasnim usvajanjem nove rezolucije o isporuci nafte i angažovanja severnokorejskih radnika u inostranstvu. To je deveta serija sankcija na inicijativu SAD, zbog balističkih i nuklearnih proba Severne Koreje.

  Pjongjang je od septembra 2016. izveo šest nuklearnih proba i nekoliko testova balističkih raketa koje su zabranjene ranijim rezolucijama UN.

  SAD su podnele nacrt rezolucije u kojoj se navodi zabrana izvoza Severnoj Koreji oko 90 odsto naftnih proizvoda, kao i povratak svih državljana Severne Koreje koji rade u inostranstvu u roku od 12 meseci.

  U rezoluciji je i zabrana izvoza iz Severne Koreje prehrambenih proizvoda, mašina, električne opreme, uglja, tekstila, kao i sirovina zemlje, kamena, drveta, magnezita, i uvoza u Severnu Koreju prirodnog gasa u tečnom stanju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com