• Svet

  Rusija zaustavila izgradnju gasovoda “Turski tok“

  gasovod
  Rusija je obustavila pripremne radove na projektu izgradnje gasovoda Turski tok, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak novinarima u Moskvi.

  MOSKVA – Rusija je obustavila pripremne radove na projektu izgradnje gasovoda Turski tok, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak novinarima u Moskvi.“Radovi na projektu Turski tok su trenutno obustavljeni“, rekao je Novak i dodao da pregovori o izgradnji nuklearne elektrane u Turskoj ostaju otvoreni, javlja britanska agencija Rojters.

  Ruski ministar energetike je, takođe, kazao da nema potrebe da Rusija smanjuje aktuelni nivo proizvodnje nafte, kao i da ne očekuje da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) na sutrašnjem sastanku u Beču smanjiti svoje proizvodne kvote.

  Novak je ocenio da su kritike Evropske unije upućene na račun proširenja gasovoda Severni tok, koji snabdeva prirodnim gasom Nemačku, ispolitizovane i poručio da odluke o projektu gasovoda Severni tok 2 moraju biti donete na osnovu postojećih zakona.

  Vučić: Ocekivano za Turski tok, građani ne treba da strahuju

  Premijer Srbije Aleksadar Vučić izjavio je da je obustavljanje radova na izgradnji gasovoda Turski tok očekivano posle obaranja ruskog aviona, ali da građani ne treba da strahuju, ali da je potrebno iznaći  nova rešenja kako bi se, kako je rekao, sačuvala i privreda i gađani Srbije.

  Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, podsetio da je Srbija “bila lojalna” gasovodu Južni tok i da se sada nada da će, zajedno sa partnerima iz Evropske unije i Ruske Federacije naći rešenje kada je reč o snabdevanju gasom.

  “Krećemo u izgradnju interkonektora prema Bugarskoj, ali i u Bugarsku mora gas odnekud da potekne. Izgradićemo skladište od milijardu kubnih metara gasa. Moramo i u Itebeju da napravimo isto toliko kako bismo pokrili dve godine srpskih potreba.Situacija za nas nije laka, ne našom krivicom, i uradićemo sve što možemo”, rekao je Vučić.

  On je poručio građanima Srbije da ne treba da imaju strah, ali da je potrebno nalaziti nova rešenja kako bi se sačuvala i privreda i građani Srbije.

  Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva, ilustracija

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com