• Gradovi

  Ruska crkva prekinula veze sa Aleksandrijskom patrijaršijom zbog ukrajinske crkve

   

   

  Ruska pravoslavna crkva javila je danas da prekida veze sa patrijarhom aleksandrijskim i sveafričkim Teodorom Drugim jer je priznao novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, nezavisnu od verske uprave Moskve.

  U saopštenju posle sastanka u Moskovskoj patrijaršiji, Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je naveo da od sada ne može pominjati ime patrijarha Teodora Drugog u svojim molitvama i učestvovati u zajedničkim molitvama.

  U saopštenju se osudjuje „lična odluka“ patrijarha Teodora Drugog da „prizna ukrajinske raskolinke“ i navodi se da, medjutim, tu crkvu ne podržava Sveti sinod Aleksandrije.

  Ruski Sveti sinod izrazio je „dubok bol“ zbog toga što je patrijarh Teodor Drugi priznao Ukrajinsku crkvu i naveo da će Ruska crkva održavati veze s nadbiskupima Aleksandrije koji nisu podržali formiranje nezavisne Ukrajinske crkve.

  Pored toga će aktivnosti parohije Aleksandrije u Moskvi biti suspendovane, a ruske parohije u Africi više neće raditi pod pokroviteljtvom Aleksandrijske patrijaršije, već će, po odluci ruskog Svetog sinoda, biti pod neposrednom upravom ruskog partrijarha Kirila.

  Crkva u Aleksandriji jedna je od najstarijih u hrišćanstvu.

  Početkom januara Vaseljenska patrijaršija je priznala autokefalnost nove Ukrajinske pravoslavne crkve, nezavisne od Moskve.

  Moskovska patrijaršija koja i dalje ima veliki broj parohija u Ukrajini, proglasila je tu odluku ilegalnom i prekinula veze s vaseljenskim patrijarhom.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com