• Gradovi

  Ruska vojska: Naši stručnjaci nisu našli dokaze za hemijski napad u Siriji

  Ruska vojska je danas saopštila da njeni stručnjaci u sirijskom gradu Dumi nisu pronašli dokaze koji bi potvrdili optužbe zapadnih zemalja da su vlasti Sirije na taj grad izvele napad hemijskim oružjem.

  Direktor ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Jurij Jevtušenko rekao je danas da „prema rezultatima ispitivanja svedoka, proučavanja uzoraka i istrage lokacija koje su sproveli ruski stručnjaci i medicinsko osoblje u Dumi, gde je hemijsko oružje navodno korišćeno, nema tragova upotrebe otrovnih supstanci“.

  Jevtušenko je naveo da će ruska vojska osigurati bezbednost istražitelja medjunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja koja treba da utvrdi da li je u Dumi korišćeno hemijsko oružje.

  Spasioci i sirijski opozicioni aktivisti naveli su da je prošle subote u hemijskom napadu snaga sirijske vlade ubijeno više od 40 ljudi u Dumi, što je dovelo do gnevnih reakcija medjunarodne zajednice, a Vašington i neke zapadne zemlje saopštile su da razmatraju vojnu intervenciju. Moskva je upozorila Zapad da ne izvodi napad na Siriju i da će na eventualnu vojnu intervenciju odgovoriti.

  Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da se čini da su SAD usvojile politiku za „pokretanje vojnog scenarija protiv Sirije“ i dodao da Moskva nastavlja s posmatranjem „opasnih“ vojnih priprema.

  Nebenzja je na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da se „ratoborna retorika povećava na svim nivoima, uključujući najviši nivo“.

  Naveo je da takav razvoj dogadjaja „ne može da se toleriše“ i da ima „puno ozbiljnih posledica po globalnu bezbednost“, naročito kad je reč o ruskim vojnicima u Siriji.

  Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je danas da američki predsednik Donald Tramp ne dozvoljava nikom da ga požuruje u donošenju odluke o mogućoj vojnoj intervenciji protiv Sirije.

  „Ako žurite s donošenjem takvih odluka, napravite grešku. Želimo da budemo sigurni da imamo sve informacije, ako nešto uradimo, da znamo šta će se desiti, kako će se desiti i da li će povrediti nekoga“, rekla je Hejli novinarima u Njujorku.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com