• Novosti online

  Руски бизнисмен се повлачи из енергетике у Српској

  Од нашег сталног дописника

  Бањалука – Име Рашида Сердарова, руског бизнисмена, добро је познато јавности Републике Српске. Пре око осам година овај руски бизнисмен допутовао је у РС са кофером пуним планова.

  Говорило се о улагањима од око 500 милиона евра у области енергетике, превасходно у изградњу термоелектране „Угљевик три” у општини Угљевик, а касније и хидроелектране „Мрсово” у општини Рудо.

  Но, осим њих, није заживела ни планирана експлоатација угља на новом лежишту „Угљевик исток 2”, за које је Влада РС дала концесије Сердарову, то јест његовом предузећу „Комсар енерџи”, известили су медији.

  Све те послове које је Сердаров најавио, али није обавио, како наводи портал „Капитал”, требало би да преузме „Електропривреда РС” (ЕРС). Реч је о концесијама за изградњу термоелектране „Угљевик 3”, снаге 600 мегавата, то јест два пута по 300 мегавата, и хидроелектране „Мрсово”, од 38 мегавата инсталисане снаге, подсећа „Капитал”. Из Електропривреде РС, која је у власништву РС, недавно су најавили озбиљна улагања у висини од око милијарду евра у разне енергетске објекте у наредним годинама.

  Сердаров је раније, под претњом да ће одустати од инвестиције, тражио да му се концесија продужи са 30 на 45 година како би се крупна улагања исплатила, пише портал. Уместо нових погона, почетак радова по издатој концесији је одлаган. Како се наводило, разлог за то била је неисплативост улагања због ниске цене струје.

  Како пише „Капитал”, „Електропривреда РС” би Сердарову за откуп концесија, као и за друге објекте, требало да плати више око 94 милиона евра, на колико су ревизори, по захтеву „Комсара”, проценили вредност имовине. Како се наводи, за концесије се интересовала и једна пољско-кинеска компанија, али се у причу укључила „Електропривреда РС”, која је „Комсару” већ доставила писмо о намерама.

  Наводи се како је Сердаров у Српској регистровао укупно пет фирми за различите делатности, од угоститељства до трговине и производње електричне енергије. Оне имају незнатан промет, али и милионски губитак, пише „Капитал”.

  У предузећу „Комсар енерџи” медијима нису могли да коментаришу информације да ЕРС купује њихове концесије, само су навели да су њихови захтеви за продужење концесије још активни, те да је „намера овог привредног друштва да настави инвестиције у Српској”. Но, министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић, као и вршилац дужности директора „Електропривреде РС” Лука Петровић, потврдили су за „Капитал” планове о куповини концесија Рашида Сердарова.

  Лука Петровић је потом, преноси „Капитал”, рекао и то да ЕРС нема намеру стати на томе, већ да планира и неким домаћим приватницима исплатити њихове неостварене излете у енергетски сектор. ЕРС је већ упутила захтев Комисији за концесије РС за увид у све нереализоване инвестиције и инвестиције од којих су концесионари одустали.

  У општинама Угљевик и Рудо, где је требало да дође до инвестиција, испричали су како се на терену ништа не ради и изнели да би волели да ЕРС преузме те концесије. У општини Рудо су истакли и то да је било неких инвестиција, попут изградње моста преко реке Лим, као и каменолома, али да је пре три године све стало.

  Како је известио „Капитал”, затворени су и хотели који су власништво „Комсар енерџија”, а налазе се у Рудом и Угљевику, а остале фирме из састава предузећа су у милионским губицима. Портал наводи како су сва предузећа у потпуном или већинском власништву „Комсар Енерџи груп лимитед”, која је регистрована на Кипру.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com