Svet

Ruski bombarderi preokrenuli situaciju u Siriji

„Delovanje ruskih vazduhoplovnih snaga, kao odgovor na zahtev sirijskih lidera – zaista su pomogli da se preokrene situacija u zemlji i smanji teritorija koju kontrolišu teroristi“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

On je ocenio da je nemoguće postići mirovni sporazum u Siriji ukoliko Kurdima ne bude upućen poziv da učestvuju u pregovaračkom procesu.

sergej lavrov

Bilo bi nefer i kontraporduktivno zaustaviti Kurde da uzmu učešće u mirovnim pregovorima, rekao je Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je i da Rusija neće dozvoliti Zapadu da ih kažnjava zbog vođenja nezavisne spoljne politike.

„Mi smo spremni za… najkonstruktivniju saradnju sa zapadnim partnerima, uključujući Evropu i Sjedinjene Američke Države… ali samo i ekskluzivno na ravnopravnim i uzajamno korisnim osnovama, bez mešanja u unutrašnje poslove“, rekao je Lavrov.

On je dodao da su američki antiraketni štit i ekspanzija NATO sve bliže granicama Rusije – „destabilzujući i kratkovidi“.

Lavrov je naveo i da bi predloženi gasovod Severni tok 2 doneo korist i Rusiji i Nemačkoj.

Vazdušni udari se nastavljaju

Ruska avijacija je u prethodna tri dana uništila skoro 500 objekata terorista u Siriji, izjavio je u ponedeljak načelnik Generalštaba vojske Rusije general Sergej Rudskoj.

„U toku prethodna tri dana, od 22. do 24. januara, ruska avijacija u Siriji imala je 169 letova i uništila 484 objekata infrastrukture terorista“, rekao je Rudskoj.

ruski avion suhoj

Kako prenose ruski mediji, on je dodao da ruska avijacija svakodnevno sprovodi od 70 do 100 letova borbenim avionima, kako bi podržala ofanzivu sirijske vojske i patriotske opozicije u borbi protiv terorista.

„Kako bismo podržali ofanzivu sirijske armije, svakodnevno nanosimo teške udare iz vazduha po objektima terorista“, istakao je Rudskoj.

Prema njegovim rečima, samo su bombarderi Tu-22M3 izvršili 18 vazdušnih napada sa teritorije Rusije na objekte „Daeša“ (Islamske države) u provinciji Dejr el Zor.

Istovremeno, Daeš je u tu provinciju na istoku Sirije poslao oko 2.000 boraca kako bi izvršio koncentraciju snaga za napad na sam grad Dejr el Zor.

„Izgubivši inicijativu u zapadnom delu Sirije, rukovodstvo Deaša je odlucilo da prebaci osnovni deo svojih snaga da bi zauzeli grad Dejr el Zor. Pored vojnika, prebačena je i vojna tehnika i automobili sa mitraljezima krupnog kalibra“, rekao je Rudskoj.

Kada je reč o sirijskoj vojsci, ona je za poslednja 24 sata oslobodila 92 kvadratna kilometra teritorije i 28 naseljenih mesta, istakao je Rudskoj.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh