• Novosti online

  Ružić: Izmenama Zakona o matičnim knjigama i mogućnost upisa promene pola

  Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je danas da izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama previdjaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije, i upis promene pola u matičnu knjigu rodjenih.

  Ružić je istakao i da se izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu.

  „Noviteti su i da će svi podaci o gradjanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku. To su lokalne samouprave radile u prethodnom periodu i 96 odsto svih podataka je ušlo u registar matičnih knjiga“, rekao je Ružić novinarima, pred početak okruglog stola o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

  Naglasio je da je cilj Vlade Srbije da „papire pošalje u prošlost“.

  Rekao je da javna rasprava izmenama i dopunama tog zakona traje do 19. februara i da je važno da budu uključeni svi zainteresovani.

  On je istakao da se promenom ovog propisa zaokružuju aktivnosti na polju digitalizacije i uvodjenja savremenih tehnologija u oblast vodjenja matičnih knjiga.

  U Udruženju gradjana Egal ocenjuju da će mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rodjenih biti veliki korak za trans zajednicu.

  Kao navode, pravno neprepoznavanje rodnog identiteta i činjenica da ne mogu da se izdaju lična dokumenta u skladu sa rodnim identitetom, onemogućavaju život trans osobama u Srbiji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com