Novosti online

С државом у нови бизнис

Влада Србије у овој „Години предузетништва” нуди 16,06 милијарди динара онима који хоће да покрену приватни посао или намеравају да шире постојећи. Од ове суме је 11,38 милијарди динара намењено за кредите и гаранције, а 4,4 милијарде као бесповратна помоћ. Процедуре за добијање помоћи су једноставније, а услови знатно лакши него до сада, тврде надлежни. Намера је да се у 2016. омогући да део обезбеђеног новца добију и они који имају идеју за исплатив посао и чија је основна гаранција успеха у квалитету онога „што су смислили” и плана како да замишљено остваре, а не у строго постављеним условима и обезбеђењима.

Држава је спремила 33 програма помоћи предузетницима у новцу и пружању неопходног знања за покретање и вођење сопственог посла. Када је реч о новчаној помоћи, у зависности од програма, захтев може да се поднесе одмах или у наредних месец-два.

Незапослена лица са евиденције Националне службе за запошљавање већ сада могу да затраже новчану помоћ за самозапошљавање. Финансијска подршка за програме и пројекте подршке младима у запошљавању биће доступна почетком марта. Подношење захтева за финансијску подршку за такозвани ,,старт-ап”, односно за почетак приватног посла, планирано је за април 2016. Влада је обећала да ће почетком априла почети да прима и захтеве за одобравање новчане помоћи за иновативне пројекте у информационо-комуникационој области.

У мају ће моћи да се конкурише за подршку развоја женског, омладинског и социјалног предузетништва, као и предузетништва у опустелим подручјима.Развојна агенција обезбедила је 110 милиона динара, а помоћје намењена за незапослена лица из наведених група која покрећу сопствени посао. У овом програму је предвиђен и износ бесповратних средстава по кориснику од 300.000 до 1.000.000 динара, односно половина од укупне вредности инвестиције, уз обавезу корисника да обезбеди другу половину као сопствено учешће.

Субвенција за самозапошљавање незапослених, који се воде на евиденцији НСЗ, намењена је онима који имају завршену обуку за започињање сопственог посла. Обезбеђено је укупно 632 милиона динара, додељује се једнократно у износу од 180.000 динара. Особе са инвалидитетом имају право на помоћ од 200.000 динара за оснивање радње, задруге или другог облика предузетништва, или за оснивање привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.

У буџету Министарства омладине и спорта за 2016. годину предвиђено је 77 милиона динара за финансирање програма и пројеката подршке младима у запошљавању, самозапошљавања и предузетништва младих. Право да конкуришу за финансирање или суфинансирање програма и пројеката, у својству носиоца пројекта, имају удружења младих, удружења за младе и њихови савези. Услов је да су уписани у Јединствену евиденцију удружења младих, удружења за младе и њихових савеза у складу са Правилником о садржини и начину вођења јединствене евиденције удружења младих, удружења за младе и њихових савеза, коју води Министарство.

За такозвани ,,старт-ап ”, односно почетак приватног посла, Министарство привреде је од почетка априла обезбедило 150, а Фонд за развој 350 милиона динара. Подршка подразумева комбинацију – 30 одсто бесповратних средстава и 70 одсто кредита Фонда за развој. Добитници ове помоћи могу да рачунају и на нефинансијску подршку коју пружају акредитоване регионалне развојне агенције, као што су обука и помоћ при изради бизнис плана. Финансијска подршка је намењена незапосленим лицима која желе да покрену сопствени посао, или постојећим предузетницима – микро и малим предузећима, која су регистрована у АПР-у најраније у години која претходи години подношења захтева. Средства по овом програму могу се користити за набавку опреме, адаптацију, реконструкцију и опремање пословног простора. За набавку трајних обртних средстава може се користити 20 одсто одобрене новчане помоћи.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Фонд за развој издвојили су 50 милиона динара подршке за иновативне пројекте у информационо-комуникационој области. Подршка подразумева финансирање кредита новим привредним субјектима и финансирање кредита и такозваних иновативних кредита привредним субјектима у области информационо-комуникационе технологије („старт-ап” и иновативни кредити). Кредити су намењени привредним субјектима у области информационо комуникационе технологије у виду „старт-ап” и иновативних кредита. „Старт-ап” и иновативни кредити одобраваће се за пројекат развоја новог или постојећег производа или услуге из области ИКТ, a на њих могу да рачунају правна лица и предузетници.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh