• Gradovi

  S. Koreja ispalila rakete u more, pokušala da blokira GPS

  SEUL – Severna Koreja je ispalila rakete kratkog dometa u more i pokušala da blokira GPS sistem u Južnoj Koreji, izjavili su južnokorejski zvaničnici.

  Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA je jutros objavila da je lider te zemlje Kim DŽong Un izrazio „veliko zadovoljstvo“ uživo posmatrajući probu novog raketnog sistema, ali nije navela kad i gde je održana ta proba, prenela je agencija AP.

  Zvaničnici južnokorejske vojske su juče saopštili da je uočeno da je Pjongjang uz svoju istočnu obalu ispalio projektil zemlja-vazduh, ali nije poznato da li su dva događaja povezana.

  Pored toga, južnokorejski zvaničnici navode da pokušaj blokiranja GPS signala, koji je pokrenut u četvrtak, nije izazvao veće poremećaje u radu južnokorejske vojske, vazduhoplovnog i brodskog saobraćaja, kao ni telekomunikacionih sistema.

  Više od 130 ribarskih brodova je, međutim, prijavilo probleme sa svojim navigacionim sistemima, a neki od njih su morali da se vrate u luke, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za mornaricu i ribarstvo.

  Južnokorejsko Ministarstvo odbrane je pokušaj blokiranja GPS sistema nazvao provokacijom koja ugrožava javnu bezbednost i funkcionisanje vojske u toj zemlji, dok je vojska Južne Koreje upozorila Severnu Koreju da odmah prekine te pokušaje ili će se suočiti sa posledicama.

  AP Foto

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com