Svet

S. Koreja lansirala raketu, oštre reakcije iz sveta

Američka Strateška komanda je saopštila da je detektovala da je projektil ušao u svemir, dok je vojska južne Koreje navela da je raketa u orbitu postavila određeni predmet, čime su negirani prvobitni medijski navodi da lansiranje severnokorejskog satelita nije uspeo, preneo je Rojters.

Zvanični Pjongjang je saopštio da je lansiranje satelita Kvangmjongsong-4, nazvanog po pokojnom lideru Kim Džong-ilu, bilo „potpuno uspešno“ i da satelit prelazi putanju oko Zemlje na svakih 94 minuta.

severna koreja raketa lansiranje nuklearna nuklearni program tenzije beta ap kcna jpg

Lansiranje satelita je naložio sadašnji severnokorejski lider Kim Džong-un, za kojeg se veruje da je star 33 godine.

Državna televizija Severne Koreje je objavila snimak na kojima se vide fotografije bele rakete kako poleće u svemir, kao i Kim okružen vojnim zvaničnicima u komandnom centru, dok je u toku slavlje.

Severna Koreja je 2012. već lansirala jednu raketu dugog dometa, koja je u orbitu odnela komunikacioni satelit, ali nikad nije detektovan nikakav signal sa tog satelita.

Severna Koreja je prvobitno obavestila međunarodne agencije da planira da lansira raketu sa satelitom između 8. i 25. februara, ali je juče nenadano pomerila unapred taj rok na 7. do 14. februara.

Savet bezbednosti UN-a je, na zahtev SAD, Japana i Južne Koreje, za danas zakazao vanrednu sednicu povodom lansiranja severnokorejske rakete, najavile su diplomate.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da će SAD sarađivati sa SB UN na uvođenju „značajnih mera“ kako bi Pjongjang bio pozvan na odgovornost zbog lansiranja rakete, što je nazvao flagrantnim kršenjem rezolucija UN o severnokorejskom korišćenju balističke tehnologije.

On je takođe potvrdio odlučnu posvećenost odbrani američkih saveznika Japana i Južne Koreje i lansiranje nazvao pokušajem destabilizacije i neprihvatljivim izazovom po mir i bezbednost.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je lansiranje nazvala neoprostivim činom provokacije, a šef diplomatije te zemlje Jun Bjung-se je izjavio da će Seul u saradnji sa SAD, Japanom i Australijom raditi na pooštrenju sankcija protiv Severne Koreje.

Japanski premijer Šinzo Abe je istakao da je lansiranje „potpuno neprihvatljivo“, posebno pošto je Severna Koreja prošlog meseca testirala hidrogensku bombu.

Zvanični Tokio je saopštio da je bio spreman da obori raketu ukoliko ona bude predstavljala pretnju, ali nije preuzeo takvu akciju.

Generalni sekretar UN-a Ban Kimun je oštro osudio lansiranje rakete i pozvao Severnu Koreju da „obustavi svoje provokativne aktivnosti“.

Kina je izrazila žaljenje zbog lansiranja i pozvala sve strane da postupaju obazrivo i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli dodatno da intenziviraju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Kina je glavni saveznik Severne Koreje, iako se ne slaže sa nuklearnim programom koji sprovodi Pjongjang, podsetio je Rojters.

„Kina izražava žaljenje što je Severna Koreja, uprkos oštrom protivljenju međunarodne zajednice, insistirala na upotrebi balističke tehnologije da bi izvršila lansiranje“, istakao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Severna Koreja je saopštila da je 6. januara izvršila svoj četvrti nuklearni test i da se tog puta radilo o hidrogenskoj bombi, iako SAD i druge svetske sile izražavaju sumnju u to.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh