• Gradovi

  S. Makedonija: Tužilaštvo za Janevu traži pritvor

   

   

  Državni tužilac Severne Makedonije Ljubomir Joveski izjavio je danas da je istraga u slučaju „Reket“ proširena na specijalnu tužiteljku Katicu Janevu i da je da je od suda zatraženo da joj bude odredjen pritvor.

  On je novinarima rekao da je do sada utvrdjeno da je Janeva iskoristila položaj i ovlašćenja da bi sebi i drugim osobama pribavila izuzetnu materijalnu korist.

  „Do sada obezbedjeni dokazi potvrdjuju da se isključivo radi o krivično-pravnom slučaju koji ne treba politizovati ili povezivati sa osobama iz drugih država. Naglašavam da nema nijedne indicije da su nezakonito prikupljena sredstva završila kod domaćih ili stranih političara“, rekao je Joveski.

  Prema rečima Joveskog, još od pokretanja istrage protiv dve osobe u slučaju „Reket“ 15. jula državno tužilaštvo je imalo osnove sumnje da je i osoba na koju se uticalo, javni tužilac, „preduzeo krivično pravno-delovanje“.

  „Sa do sada obezbedjenim verbalnim i materijalnim dokazima utvrdjeno je da su se osnove za sumnju podigle na stepen osnovane sumnje da je javni tužilac učinio krivično delo – zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“, rekao je on.

  Joveski je precizirao da je jedan od osumnjičenih u slučaju „Reket“ od novembra 2018. do aprila 2019. koristio prijateljski odnos sa Janevom da bi uticao na nju da biznismenu Jordanu Kamčevu, koji je osumnjičen u slučaju koje vodi njeno tužilaštvo, olakša položaj u zamenu za novac.

  Utvrdjeno je da je osumnjičena Janeva za sebe nabavila nameštaj u vrednosti od 298.000 denara, rekao je Joveski.

  Specijalnu tužiteljku za prisluškivane razgovore Janevu policija je danas uhapsila u Skoplju, a pretresene su njena kuća u Skoplju i kancelarija u Specijalnom tužilaštvu i oduzet je službeni kompjuter.

  U istrazi slučaja „Reket“, za iznudu su do sada bile osumnjičene samo dve osobe, Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i Zoran Milevski, koji su uhapšeni i pritvoreni 15. jula, na dan kada je pokrenuta istraga.

  Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Jovanovskog i Milevskog da su iznudili novac od Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su mu, u zamenu za novac, nudili uticaj na javnog tužioca u cilju olakšavanja njegovog položaja.

  Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet. Potom je početkom maja to prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je o tome najpre razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com