• BG

  Šaban Bajramović ispraćen na večni počinak u Nisville jazz muzej

   

  Gipsana statua Šabana Bajramovića na konjskoj zaprezi i uz izvođenje njegovog hita “Đelem,  đelem” u svečanoj povorci, ispraćena je na “rezervni”  počinak u Nisville jazz muzej u niškoj Tvrđavi (zgrada Hamama).

  Radi se replici bronzanog spomenika koji je Nisville 2010. godine poklonio Gradu Nišu i koji se nalazi na nišavskom keju.

  Ovo je i jedan od prvih eksponata muzejske postavke prvog jazz muzeja u Evropi koji će svečano biti otvoren u petak 3. avgusta u 21h.

  Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je ovo predotvaranje napravljeno samo za specijalnog posetioca.

  “Šaban je puno voleo konje i naša  ideja je bila da ga ispratimo na ovaj rezervni počinak, isto tako večan i besmrtan kao onaj na keju, u pratnji njegova tri ljubimca.

  Svi posetioci muzeja će već od 3. avgusta moći da čuju originalnu kompoziciju Šabana Bajramovića sa jukeboxa i da se fotografišu  pored spomenika.

  U muzeju imamo dva kralja soula, američkog kralja Solomona Barka i našeg kralja soula i bluza Šabana Bajramovića”, kaže Blagojević.

  Autor statuete vajar Vlada Ašanin kaže da su mu i ovog puta, kao i pre 8 godina, pomešana osećanja.

  “I ovoga puta rad na ovom delu mi je bio veliki izazov. Postojeći kalup je bio pripremljen za livenje u bronzi, i morao je da se preradi za livenje u gipsu. Sada je spomenik težak oko 150 kg, a visok 2 metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja”, kaže Ašanin.

  Otvaranje muzeja je u petak 3. avgusta od 21h, ulaz će biti besplatan, a posetioci će  biti u prilici da u glasačku kutiju ostave novčani prilog i time finansijski pomognu  prvi jazz muzej na ovim prostorima.

  D.K.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com