Gradovi

Šabić: Građani nemaju obavezu da primaju stranačke aktiviste

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ponovio je danas da razne aktivnosti političkih stranaka i poseta stranačkih aktivista stanovima građana, mnogi građani doživljavaju kao uznemiravanje i istakao da građani nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju i da odgovaraju na njihova pitanja.

„To zavisi isključivo od njihove volje“, naveo je Šabić, saopšteno je iz Kancelarije Poverenika.

Šabić objašnjava da Poverenik nema nikakve ni pravne ni faktičke mogućnosti da bilo koga spreči u neželjenoj poseti stanovima građana, odnosno da ta institucija nema ni pravne ni faktičke mogućnosti da spreči aktiviste političkih stranaka da posećuju stanove građana Srbije.

Reagujući na saopštenje Stalne komisije opozicionih stranka za obezbeđenje uslova za poštene izbore, Sabić je kazao da nema razloga da političke stranke pozivaju Poverenika da štiti prava građana, jer on to čini svakodnevno, u granicama svojih ovlašćenja i raspoloživih resursa.

Stalna komisija opozicionih stranaka saopštila je juče da će zatražiti od poverenika da reaguje na svako buduće kršenje građanskih sloboda i privatnosti podataka koje predstavnici vlasti grubo zloupotrebljavaju sprovodeći kampanju od vrata do vrata, posebno zloupotrebljavajuci biracke spiskove.

Povodom sumnji da stranački aktivisti koriste zvanične biračke spiskove, poverenik je, kako se navodi, više puta posebno naglašavao da je nedozvoljeno davanje, saopštavanje ili upotreba u svrhu za koju nisu namenjeni, onih podataka o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju ili koriste.

Foto Tanjug/arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh