Gradovi

Šabić naložio nadzor sprovođenja zakona u Obrenovcu

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopšto je da je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Gradskoj opštini Obrenovac.

Povereniku u saopštenju navodi da mu se obratio veći broj građana povodom vesti, odnosno povodom izjave predsednika Opštine Obrenovac da je tokom pregovora sa potencijalnim stranim investitorom vršena obrada ličnih podataka velikog broja građana, uključujući i 55.000 zdravstvenih kartona građana Obrenovca, te da su podaci stavljeni na raspolaganje kompaniji „Mei Ta“.

S tim u vezi Poverenik podseća da je obrada podataka o ličnosti generalno dopuštena samo ako se vrši uz pristanak lica o čijim podacima se radi ili ako se vrši pod uslovima na način i od strane lica predviđenih zakonom.

Što se tiče podataka o zdravstvenom stanju građana posebno, oni spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka i pored zaštite predviđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti moraju da uživaju i posebnu zaštitu predviđenu Zakonom o pravima pacijenata, kojim je utvrđeno da se podaci o zdravstvenom stanju bez pristanka pacijenta trećim licima mogu dati jedino po nalogu suda.

Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao i obično, o rezultatima i merama koje će preduzeti obavestiti javnost.

Foto Tanjug/D. Peternek, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh