Novosti online

Šabić: Ostavljanje ličnih podataka prilikom prijavljivanja za 100 evra moći će da se …

Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sada advokat Rodoljub Šabić kaže da to što će gradjani morati da se prijavljuju da bi dobili pomoć države u iznosu od 100 evra može da se zloupotrebi iz ugla podataka o ličnosti.

Naime, gradjani će prilikom prijave davati i neke lične podatke.

„Postavlja se pitanje kako uopšte ministar finansija zamišlja da to realizuje i na koji način on proverava vaš identitet. Čak i da identitet nije sporan mora da uzme neke lične podatke, kao što su jedinstveni matični broj gradjana (JMBG), broj lične karte, računa…U svakom slučaju to jeste obrada podataka o ličnosti i ona otvara pitanje i upotrebe i moguće zloupotrebe“, objašnjava Šabić za Betu.

Važno je, dodaje, znati i ko su ljudi koji će uzimati podatke i da li su obučeni kako da postupaju s tim podacima, kao i šta će biti s tim podacima i jesu li moguće greške.

„Jako je mnogo primedbi i otvorenih pitanja na koje nema ozbiljnih odgovora. Ako je kriterijum ‘želiš’ ili ‘ne želiš’ šta to znači? Ako se vi javite i predstavite se kao neka druga osoba i date podatke, a uzmimo na primer da većina poslodavaca ima sve potrebne lične podatke zaposlenih onda je to jedan potez koji nije racionalan. To je moralo da se radi drugačije“, istakao je Rodoljub Šabić.

Osim toga, neozbiljno je, kaže, i to što su prvo obećali da će svakom punoletnom gradjaninu uplatiti po 100 evra pomoći, da bi onda promenili odluku i objavili da će penzioneri i primaoci socijalne pomoći dobiti novac automatski dok će ostali morati da se izjasne.

„U najmanju ruku zvuči neozbiljno i što se to objašnjava time da su neki tajkuni imali primedbe, pa se Vlada odlučila na taj model. Sve i da je tako ne možete zbog par tajkuna maltretirati ostatak gradjana“, naveo je.

On kaže da nije imao pozitivno mišljenje o toj meri ni kada je objavljena. Smatra da je Vlada trebalo da prihvati mišljenje Fiskalnog saveta i da ta sredstva iskoristi na drugačiji način i to tako što će da pomogne onim slojevima kojima je pomoć neophodna i eventualno privredi.

Nema mnogo smisla, ističe, davati taj novac kao pomoć situiranim ljudima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh