Gradovi

Šabić: Tužilaštvo da štiti, ne da krši ljudska prava

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas da pojedina javna tužilaštva nezakonito postupaju time što bez odluke suda traže od operatora izdavanje listinga komunikacija.

„Praksa pojednih javnih tužilaštava da bez prethodne odgovarajuće odluke suda, od operatora fiksne i mobilne telefonije i interneta zahtevaju izdavanje listinga komunikacija, kao i dostavljanje drugih zadržanih podataka o komunikaciji predstavlja nezakonito postupanje i kršenje i ugrožavanje ustavnih garancija ljudskih prava“, kaže Šabić.

On je, u pismu upućenom republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, ukazao da Ustav Srbije u članu 41 izričito jemči tajnost sredstava komuniciranja i predviđa da se od te garancije može odstupiti samo na osnovu odluke suda, a da se ta garancija odnosi i na tzv. zadržane podatke.

Šabić je zatražio da Dolovac obavezujućim uputstvom ukaže svim javnim tužilaštvima na neophodnost, odnosno obavezu da u svom radu striktno uvažavaju ustavne garancije ljudskih prava.

Foto Tanjug, D. Peternek/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh