Gradovi

Šabić upozorio Ministarstvo za državnu upravu

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu preduzimanje potrebnih mera s obzirom na, kako je upozorio, na specifičnu, nepoželjnu i sve češću pojavu u sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

U pismu ministarki Kori Udovički, Poverenik ocenjuje da situacije u kojima se od podnosilaca zahteva za pristup informacijama, zbog toga što je zahtev navodno „nejasan“ ili „neuredan“, čak i kad nije takav, traži da zahtev „urede“, odnosno da „preciziraju“ njegov predmet kao nešto što šteti ugledu državne administracije i uspostavljanju poverenja građana u njen rad.

Posebno je zabrinjavajuće da se to dešava i onda kada su predmet zahteva za pristup informacijama sadržina odnosno kopije dokumenata čije postojanje i naziv su opštepoznati.

„Svi koji rade u administraciji, u organima vlasti, imaju obavezu da u svom radu i postupanju polaze od toga da je njihov osnovni zadatak omogućavanje lakšeg ostvarivanja prava građana a nikako ne otežavanje i komplikovanje koje neretko asocira i na šikaniranje“, navodi Poverenik u saopštenju dostavljenom medijima.

S tim u vezi, dodaje se, Poverenik je još jednom podsetio da je svako nezakonito onemogućavanje ostvarivanja prava na pristup informacijama, pored ostalog i zakonom predviđen, kažnjiv prekršaj (član 46 tač.12 Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja).

Foto Tanjug, S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh