• Gradovi

  Sabor frulaša u Prislonici 23. i 24. jula

  ČAČAK – Ovogodišnji 29. Sabor frulaša koji će biti održan 23. i 24. jula u Prislonici imaće najkvalitetniji program od svih smotri izvornog narodnog stvaralaštva, ne samo što se tiče izvođača koji će nastupati već i i u smislu samog koncepta, rekao je predsednik Saveta sabora Zoran Raičević.

  „U takmičarskom delu za zvanje najboljeg učestvovaće 68 frulaša koji su to pravo stekli na osam regionalin predtakmičenja, gde je ove godine bilo negde između 250-300 frulaša, za razliku od pre 29 godina kada smo imali samo 24 frulaša koje smo jedva uspeli da skupimo po Srbiji“, rekao je Raičević.

  On je dodao da Sabor nije samo takmičenje frulaša, već mnogo više od toga, jer ima jedan naučno-istraživački i stvaralački karakter.

  „Po prvi put na predlog profesora Dimitrija Golemovića raspisali smo konkurs za savremenu kompoziciju na fruli. Od nekoliko pristiglih radova, pobednik je Bojan Milinković iz Novog Sada sa „Šarenim kolom“ i sa tom kompozicijom će biti otvoren ovogodišnji Sabor frulaša“, naveo je Raičević.

  On je naveo da pored etno-muzikoloških zapisa koje Sabor organizuje, tu je i okrugli sto o fruli, gde besede etnomuzikolozi, muzikolozi, frulaši, ove godine na temu o Saborima na ivici kiča.

  „Zatim vajarske kolonija Pastirski štap Patrijarha Pavla gde vajari iz cele Srbije šalju svoje radove i gde se bira najlepši štap, a svi štapovi čuvaju se u depu Narodnog muzeja u Čačku. Uvek je tu i monodrama o nekoj znamenitnoj srpkinji, ove godine je to o Milunki Savić heroini Velikog rata u izvođenju glumice JDP Vesne Stanković“, rekao je Raičević.

  Predsednik Skupštine Čačka Igor Trifunović koji je ove godine i domaćin Sabora izrazio je veliku zahvalnost na ukazanoj časti i istakao da ova manifestacija ima za cilj negovanje narodne kulture, običaja i muzičke tradicije srpskog naroda.

  „Od samog početka Sabor je zamišljen ne samo kao takmičenja već kao i smotra narodnog stvaralaštva. Budućnost i vizija Sabora je pored negovanja tradicije, kulture i razvoj seoskog turizma u čačanskom kraju“, rekao je Trifunović.

  Ove godine je 27 manifestacija u ingerenciji Turističke organizacije Čačak.

  „Trudimo se da to odradimo na najbolji mogući način naravno u saradnji sa Mesnim zajednicama gde se te manifestacije održavaju, a javna komunalna preduzeća daju nesebičnu podršku“, rekao je direktor Turističke organizacije Čačak Dragomir Savić.

  On je naveo da su finansijska sredstva za ovogodišnji Sabor frulaša iz budžeta nešto umanjena.

  „Ukupan iznos sredstava je 1,55 miliona dinara, konkurisali smo kod Ministarstva kuluture gde nismo dobili sredstva, a od Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija smo dobili 500.000 dinara“, rekao je Savić.

  Idejni tvorac festivala ambijentalne i etno muzike “Karusel“ Dušan Darijević istakao je da već dve godine ima odličnu saradnju sa Saborom frulaša, a sa TOČ-om već treću godinu.

  „Prošle godine zajedno sa Saborom smo organizovali gostovanje sastava iz Rijeke, ove godine imamo čak dva zejednička izvođača. Dok ćemo od iduće godine unaprediti našu saradnju u vidu projekta koji bi trebao da traje čitavu godinu, a čiji je cilj da promoviše na jedan poseban način odnos tradicionalne i savremene muzike“, zaključio je Darijević.

  www.freeimages.com/ Kim Groves

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com