Svet

SAD: 19 žrtava snežnog nevremena

Sneg i vejavica koji su paralisali veći deo istočne obale intenzivirali su se u subotu, u Vašingtonu je pao 61 centimetra snega, u Njujorku je snežni pokrivač dostigao gotovo rekordnih 68 centimetara a putevi, mostovi i tuneli bili su zatvoreni do nedelje ujutro.

Trinaest ljudi poginulo je u saobraćajnim nesrećama izazvanim nevremenom u Arkanzasu, Severnoj Karolini, Kentakiju, Ohaju, Tenesiju i Virdžiniji.

Jedna osoba poginula je u Merilendu, a tri u gradu Njujork dok su raščišćavale sneg. Dve osobe su umrle od hipotermije u Virdžiniji, saopštili su funkcioneri, prenosi Rojters.

Na obali u Nju Džerziju oluja je izazvala velike talase koji su doveli do poplave u više gradova.

U Njujorku, i na zapadu Long Ajlenda očekuju se snažan vetar i stvaranje snežnog pokrivača i do 76 centimetara, saopštile su lokalne vlasti.

Guverner Njujorka Andrju Kjomo proglasio je vanredno stanje i zabranio sva putovanja na putevima u području Njujorka i Long Ajlenda od subote popodne do nedelje u sedam ujutro.

Slične mere preduzelo je još 10 guvernera.

Pozorišta na Brodveju su otkazala popodnevne i večernje predstave na sugestiju gradonačelnika Njujorka, a u obično užurbanom gradu od osam miliona stanovnika zavladao je nestvaran mir, prenosi Rojters.

Turisti i stanovnici su izašli na ulice u Menhetnu, mnogi su odlučili da se prošetaju snežno belim Central parkom, neki čak na skijama, drugi su pravili sneška belića ili se grudvali na ulicama.

Vlasti u Njujorku i Nju Džerziju i Vašingtonu su obustavile javni prevoz, a avio kompanija Junajtie erlajnz saopštila je u subotu da će obustaviti saobraćaj sa aerodroma u Vašingtonu u subotu i nedelju a da će u ponedeljak postepeno nastaviti letove.

Vejavica je stigla do Njujorka pošto je prvo zahvatila Vašington gde su Bela kuća, čuveni spomenici i institucije prekriveni snegom.

Sneg je prekrio i gradove Baltimor i Filadelfiju a u Severnoj Karolini je oko 150.000 potrošača i 90.000 domova u subotu ostalo bez struje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh