Gradovi

SAD: Damask i Moskva teže vojnom rešenju u Siriji

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Džon Keri optužio je danas Moskvu i Damask da teže vojnom rešenju rata u Siriji umesto da traže političko rešenje.

Keri je ovo rekao nekoliko sati pošto su suspendovani mirovni pregovori o Siriji i pošto je Kremlj saopšto da neće prekidati vazdušnu kampanju u toj zemlji.

„Kontinuirani napadi sirijskih režimskih snaga, uz pomoć ruskih vazdušnih napada, na područja koja drži opozicija, kao i opsada stotina hiljada civila jasno signaliziraju nameru da se traži vojno a ne političko rešenje,“ rekao je Keri u saopštenju, prenosi AFP.

SAD i Francuska su ranije osudile ruske vazdušne napade oko sirijskog grada Alepa i Keri je ponovo pozvao na hitnu obustavu bombardovanja.

„Krajnje je vreme da se pridržavaju obaveza i povrate poverenje međunarodne zajednice u to da podržavaju mirno rešenje sirijske krize,“ rekao je Keri, aludirajući na „sirijski režim“ i „njihove pristalice.“

Tokom „pauze“ u pregovorima, svet treba da izvrši pritisak u jednom pravcu – da se prekinu patnje sirijskog naprda i da se okonča sukob, rekao je Keri.

AP Photo/Andrew Medichini

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh