Novosti online

САД и Русија постигли договор о окончању непријатељстава у Сирији

МИНХЕН – САД и Русија постигли су ноћас договор о окончању непријатељстава у Сирији, како би почео мировни процес и прекинуо се егзодус цивила из те земље.

После пет сати интензивних преговора у Минхену, САД и Русија и њихови главни савезници одлучили су да се цивилима којима је то неопходно без одлагања достави хуманитарна помоћ.

„Договорили смо се да се престане с непријатељствима у целој земљи и то у року од недељу дана”, рекао је шеф америчке дипломатије Џон Кери после састанка Међународне групе за подршку Сирији.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је да је на сиријским властима и опозицији да предузму неопходне мере. „Вероватно треба да искористимо наш утицај на обе стране”, рекао је Лавров.

САД и Русија ће одредити начине на који ће се окончати непријатељства у Сирији, рекао је Лавров и додао да је постигнути договор први корак ка трајном прекиду ватре.

Запад тражи окончање интервенције руских снага у Сирији које пружају помоћ сиријским снагама, од када су оне пре десет дана кренуле у офанзиву на Алеп који је под контролом побуњеника.

Договор о престанку непријатељстава тиче се свих зараћених страна, осим терориста Исламске државе, прецизирали су министри.

(Бета-АФП)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh