• Novosti online

  SAD izdvajaju 1,2 miliona dolara za pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije

  Sjedinjene Američke Države (SAD) izdvojile su skoro 508 miliona dolara za suzbijanje globalne pandemije korona virusa, saopštio je Stejt department, navodeći da je Srbiji rasporedjena novčana suma od 1,2 miliona dolara.

  U saopštenju Stejt departmenta se navodi da državne službe i agencije SAD blisko saradjuju u odredjivanju prioriteta za pružanje strane pomoći.

  Kako se navodi, izdvojenim novčanim sredstvima podržavaju se ključne aktivnosti na suzbijanju zaraze.

  Srbiji je rasporedjena novčana suma od od 1,2 miliona dolara.

  Taj novac uplaćen je kao pomoć zdravstvenom sistemu u cilju povećanja obima testiranja, dodatne tehničke ekspertize za reagovanje i spremnost, bolje komunikacije i angažovanje zajednice.

  Novac je, dodaje se u saopštenju, upotrebljen i za poboljšanje higijenskih navika u domovima.

  USAID u Srbiji preusmerio je 150.000 dolara za obezbedjivanje hrane i drugih vidova podrške najugroženijim porodicama i grupama, uključujući starije osobe.

  SAD su uložile su više od milijardu dolara u ukupnu pomoć Srbiji u poslednjih 20 godina, uključujući gotovo 5,4 miliona dolara pomoći zdravstvu, navodi Stejt department.

  SAD su Crnoj Gori preusmerile 300.000 dolara za suzbijanje pandemije korona virusa. Ta pomoć deo je dugoročnih američkih ulaganja koje iznose 332 miliona dolara od kojih je milion dolara rasporedjen za pomoć zdravstvenom sistemu.

  Stejt department je saopštio da za Kosovo SAD izdvajaju milion i 100 hiljada dolara u pripremu laboratorijskih sistema, podršku stručnjacima za reagovanje, kao i poboljšanje komunikacije.

  Podrška u borbi protiv Kovid-19, dodatak je dugotrajnoj pomoći SAD Kosovu od 772 miliona dolara tokom poslednjih dvadeset godina od čega je sa više do 10 miliona dolara pomognut zdravstveni sistem.

  U regionu Evrope i Evroazije SAD su kao pomoć u borbi protiv korona virusa izdvojile i po 1,2 miliona dolara za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu i 1,1 milion dolara za Severnu Makedoniju.

  Za Bugarsku i Grčku je namenjeno po 500.000 dolara, za Rumuniju i Tursku po 800.000 dolara, za Ukrajinu 9,1 miliona dolara, a za Italiju 50 miliona, navodi se na sajtu Stejt departmenta.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com