Svet

SAD: Iznenađenja na startu predsedničke trke

Hilari Klinton je svoju prvu pobedu na stranačkim izborima proslavila sa svojim mužem, bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom i kćerkom Čelzi, uz ovacije pristalica u sportskoj hali De Moina, glavnog grada Ajove.

„Kakva nezaboravna noć u jednoj velikoj kampanji. Za mene je bila velika čast da prođem kroz Ajovu i govorim ljudima o tome kakvu budućnost zemlje predviđa Demokratska stranka“, ocenila je događaje Hilari Klinton.

Njen glavni rival, levičarski nastrojeni senator iz Vermonta, Berni Sanders, nije se osetio poraženim, jer je razlika među njima manja od jednog procenta.

„Pre samo devet meseci sam prvi put došao u ovu lepu državu, bez političke organizacije, novca i poznatih saradnika. Čestitam Hilari Klinton, ali bitka se nastavlja“, ističe Sanders.

Na drugoj strani, među konzervativnim republikancima, u prvi plan je izbio senator iz Teksasa Tod Kruz, osvojivši 28 odsto glasova, za četiri procenta više od favorizovanog bogataša Donalda Trampa.

„Ulog je veći nego ikada, jer se nalazimo na ivici ponora i svaki korak napred u istom smeru bi bio koban. Moja borba za nominaciju će biti tesna do kraja“, prognozira Kruz.

Ne predaje si ni kontroverzni Tramp, mada mu je ugroženo i drugo mesto, jer je na startu dobio samo procenat više od Marka Rubija, senatora sa Floride.

Ajova je samo prva od 50 stanica na putu do Bele kuće, pa je glasanje u njoj više psihološke, nego suštinske prirode. Sledeći partijski izbori će se održati 9. februara u Nju Hempširu, a predsednički 8. novembra ove godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh