• Gradovi

  SAD kritikovale Rusiju i Kinu što u Savetu bezbednosti UN nema osude napada na Ambasadu u Iraku

  SAD su oštro kritikovale Rusiju i Kinu zbog toga što su sprečile donošenje deklaracije Saveta bezbednosti UN o prošlomesečnom napadu na Ambasadu SAD u Iraku i ocenile da je time doveden u pitanje kredibilitet tog tela.

  Misija SAD pri UN saopštila je danas da ne bi trebalo da bude „sporno niti da zahteva hrabrost“ da ukaže na obavezu zemlje domaćina, u konkretnom slučaju Iraka, da zaštite stranua mabasadu po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

  „SAD neće tolerisati napade na američko osoblje i objekte i odlučno će odgovoriti kako bi zaštitile svoje interese, gradjane i saveznike“, navodi se u saopštenju.

  Desetine pripadnika legalnih iračkih paravojnih formacija i njihove pristalice upale su 31. decembra u kompleks Ambasade SAD u Bagdadu.

  Nekoliko dana kasnije, SAD su bespilotnom letelicom ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu, na bagdadskom aerodromu. Ubistvo Solejmanija dovelo je do znatnog podizanja tenzija širom Bliskog istoka.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com