Svet

SAD: Nove sankcije Severnoj Koreji

Senatori su jednoglasno s 96 glasova usvojili nacrt zakona o uvođenju sankcija za sve osobe ili preduzeća koji podržavaju vlasti u Pjongjangu u nabavci i proizvodnji oružja za masovno uništavanje.

Senatori Ted Kruz i Marko Rubio, stranački kandidati za predsedničke izbore, prekinuli su predizbornu kampanju kako bi došli na glasanje u Senatu.

amerika senat kongres budzet 3

Predstavnički dom je 12. januara usvojio sličan tekst zakona ali će morati ponovo da zaseda kako bi usvojio novu verziju koju je usvojio Senat.

„Taj diktatorski režim treba da shvati da mora da snosi posledice za svoja dela“, izjavio je predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan.

Severa Koreja saopštila je 7. februara da je uspešno lansirala posmatrački satelit uz pomoć rakete dugog dometa. Ta najava je izazvala brojne međunarodne osude jer se to dogodilo mesec dana nakon što je Pjongjang naveo da je izveo prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Severna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene međunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh