Gradovi

SAD oslobađaju sedam Iranaca

DUBAI – Nakon što je Iran danas oslobodio četvoro zatvorenika sa dvojnim, iransko-američkim državljanstvom, iranska agecnija IRNA je objavila da će SAD osloboditi sedmoro Iranaca koji služe kaznu u SAD.

Tužialc Abas Džafari je rekao za tu agenciju da će četvoro zatvorenika sa dvojnim državljastvom biti razmenjeno za sedam Iranaca, prenosi IRNA.

Razmena zatvorenika podrazumeva i klauzulu po kojoj SAD više neće tražiti ekstradiciju 14 Iranca optuženih za kupovinu oružja u SAD i njegovu isporuku Iranu.

Istovremeno, agencija Fars je objavila imena troje od četvoro oslobođenih u Iranu: dopisnik „Vašington posta“ Džejson Rezajan, bivši američki marinac Amir Hekmat, sveštenik Saed Abedini i Nosratola Kosravi.

Agencije su ranije javile da se pretpostavlja se da se radi o zatvorenicima koji su 2015. godine bili optuženi za špijunažu.

Agencija ISNA prenosi da je do njihovog oslobađanja došlo u okviru programa za razmenu zatvorenika.

Iz SAD za sada nije stigla potvrda iranskih izveštaja, ali je jednu porodicu obavestio Iran da im je rođak oslobođen.

U međuvremenu Međunarodna agencija za nukelarnu energiju (IAEA) danas bi u Beču trebalo da objavi izveštaj kojim će biti verifikovan napredak Irana u cilju ograničavanja sopstvenog nukelarnog programa, posle čega bi trebalo da budu ukinute sankcije toj zemlji.

U Beču se nalaze šef iranske diplomatije Džavad Zarif i američki državni sekretar Džon Keri.

Prošle nedelje Keri je pohvalio Teheran zbog saradnje u oslobađanju 10 američkih mornara koji su brodovima povredili iranske teritorijalne vode.

Foto Tanjug/arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh