Novosti online

SAD ponovo pozivaju na produženje embarga UN na oružje Iranu

Specijalni predstavnik SAD za Iran Brajan Huk izjavio je danas da embargo na oružje Iranu mora da ostane na snazi kako nasilni režimi i terorističke organizacije širom sveta ne bi počeli legalno da kupuju oružje od Teherana.

Huk je za Asošiejted pres rekao da svet treba da ignoriše pretnje Teherana odmazdom ako bude produžen embargo na oružje Iranu koji ističe 18. oktobra.

Te pretnje Irana Huk je nazvao „mafijaškom taktikom“.

Medju opcijama koje Iran ima je i proterivanje medjunarodnih inspektora koji nadgledaju iranski nuklearni program, čime bi bila produbljena kriza nastala kada je američki predsednik Donald Tramp odlučio da SAD napuste medjunarodni nuklearni sporazum Teherana i velikih sila iz 2015. godine.

Zahvaljujući embargu na oružje Iranu, ta zemlja do sada nije mogla da kupuje borbene avione, tenkove, ratne brodove i drugo oružje. Medjutim, embargo nije uspeo da spreči Teheran da krijumčari oružje u ratne zone.

Uprkos tome, Huk navodi da zabrana Teheranu i da uvozi i da izvozi oružje mora da ostane na snazi radi bezbednosti u širem području Bliskog istoka.

„Ako dozvolimo da embargo istekne, možete biti sigurni da će Iran raditi po danu ono što sada radi po mraku“, rekao je Huk.

SAD žele da izdejstvuju da Savet bezbednosti UN uvede Teheranu trajni embargo na oružje.

Rusija, takodje stalna članica Saveta bezbednosti UN, želi da sačuva medjunarodni nuklearni sporazum iz 2015. godine i kritikuje to nastojanje Vašingtona.

Moskva navodi da SAD posle povlačenja iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma nemaju pravo da pokušavaju da iskoriste Rezoluciju UN kojom je taj sporazum potvrdjen za produženje embarga na oružje Teheranu.

Tenzije Irana i SAD eskalirale su pošto je Tramp 2018. godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma i ponovo uveo oštre sankcije Teheranu.

Pre godinu dana SAD su poslale dodatne hiljade vojnika, bombardere i nosač aviona na Bliski istok, kao odgovor na, kako je rečeno u Vašingtonu, rastuću pretnju iranskih napada na američke interese u tom regionu.

Ostalih pet potpisnica, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, ostale su privržene nuklearnom sporazumu s Iranom. One navode da je taj sporazum od ključne važnosti za nastavak inspekcija Medjunarodne agencije za atomsku energiju u Iranu i za sprečavanje razvoja nuklearnog oružja u toj zemlji.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh