Svet

SAD povukle akreditacije pet ruskih konzula

„Spremni smo da preduzmemo i druge odgovarajuće mere ako se dalje budu podrivale naše diplomatske i konzularne aktivnosti u Rusiji“, izjavio je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

sad rusija

Rusko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je nezadovoljstvo zbog odluke u Vašingtonu kojom se ukidaju akeridtacije za pet američkih državljana, počasnih konzula, koji predstavljaju ruske interese u pet američkih saveznih država – Minesoti, Kaliforniji, Juti, Floridi i Portoriku.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je optužila američke bezbednosne službe za provokaciju predstavnika ruskih diplomatskih misija u SAD.

„Odluka protiv naših počasnih konzula predstavlja nastavak politike administracije Baraka Obame da ugrozi odnose s našom zemljom“, rekla je Marija Zaharova.

Stejt department je naveo da zvanični diplomatski odnosi s Rusijom nisu ugroženi tom odlukom, koja je doneta posle iste odluke Moskve prema američkim diplomata.

„Odluka je doneta kao odgovor na kontinuirano mešanje Rusije u naše diplomatske i konzularne aktivnosti, kao što je maltretiranje našeg osoblja i zatvaranje Američkog centra u Moskvi i 28 takvih centara širom te zemlje“, rekao je Toner i dodao da to neće uticati na zvanične diplomatske aktivnosti ruske ambasade, njenih konzulata i kulturnog centra u Vašingtonu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh