Gradovi

SAD pozdravljaju usvajanje Zakona o otklanjanju posledica

BEOGRAD – Sjedinjene Države pozdravljaju usvajanje Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, koji je Skupština Srbije uzvojila 12. februara, saopštila je danas Ambasada SAD u Beogradu.

Srbija je time postala prva evropska zemlja koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika od 2009. godine kada je doneta „Terezinska deklaracija“ koju su SAD podržale.

Zakon kojim se reguliše restitucija imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika smatra se konačnim elementom sveobuhvatnog pravnog okvira za rešavanje pitanja imovine oduzete od žrtava Holokausta, navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Uz restituciju imovine, Zakonom će pripadnicima jevrejske zajednice u Srbiji od janura 2017. godine biti obezbeđeno 950.000 evra godišnje u narednih 25 godina.

Partnerstvo Srbije sa jevrejskom zajednicom u Srbiji, Sjedinjenim Državam, Izraelom i drugim vladama i međunarodnim nevladinim organizacijama, uključujući Svetsku jevrejsku organizaciju za restituciju (WJRO), bilo je od suštinskog značaja za ovaj uspeh.

Sjedinjene Države očekuju efikasno sprovođenje zakona kao i slično, odlučno i pravovremeno delovanje i drugih evropskih vlada gde još nije došlo do zadovoljenja pravde po ovom osnovu.

foto Tanjug

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh