Gradovi

SAD proglasile Abdeslama „globalnim teroristom“

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države su danas proglasile osumnjičenog organizatora prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu Salaha Abdeslama „globalnim teroristom“.

Tom odlukom, koju je objavio Stejt department, zamrzava se bilo kakva imovina koju Abdeslam možda ima na teritoriji SAD i zabranjuje se državljanima te zemlje da sa njim posluju, prenela je agencija APF.

Abdeslam, jedini preživeli počinitelj terorističkih napada u Parizu u novembru prošle godine, uhapšen je u Briselu 18. marta nakon četiri meseca u bekstvu, tokom kojih je bio najtraženiji čovek u Evropi.

Veruje se da je Abdeslam bio koordinator napada zadužen za logistiku, a istražiteljima je rekao da je trebalo da izvede samoubilački napad na stadionu „Stad de Frans“, ali je od toga odustao.

U Briselu se četiri dana posle Abdeslamovog hapšenja dogodio bombaški napad IS na aerodom i metro, koji su izvršili džihadisti povezani sa ćelijom koja je izvršila napade u Parizu.

Abdeslam (26), koji bi trebalo da bude izručen Francuskoj, navodno je rekao svom bratu da želi da sarađuje sa policijom, kao i da nije učestvovao u napadima u Briselu.

Abdeslamov brat Mohamed je 2. aprila izjavio da je Salah svesno odlučio da ne aktivira eksploziv tokom bombaških napada u francuskoj prestonici.

On je istakao da je Salah „samovoljno odlučio da se ne raznese“ zajedno sa drugim džihadistima takozvane Islamske države, koji su u napadima u Parizu ubili ukupno 130 ljudi.

Police Nationale via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh