Gradovi

SAD: Sanders pobedio na primarnim izborima u Mičigenu

VAŠINGTON – Senator iz Vermonta Berni Sanders zabeležio je neočekivanu pobedu na demokratskim primarnim izborima u Mičigenu.

Mnoge ankete su ukazivale da je bivša državna sekretarka Hilari Klinton favorit u Mičigenu, ali je Berni Sanders osvojio 50 odsto glasova.

On je dobio podršku radničke klase u toj državi porukom protiv međunarodnih trgovinskih sporazuma, koji su možda odgovorni za gubitak radnih mesta u industrijskom sektoru u Mičigenu i drugde u SAD, javio je Glas Amerike.

„Ono što su ovi rezultati pokazali je da je kampanja Bernija Sandersa, narodna revolucija, da kažemo politička revolucija, snažna u svim krajevima zemlje“, rekao je Sanders.

Hilari Klinton je lako osvojila pobedu na demokratskim primarnim izborima u južnoj državi Misisipi. Dok su glasovi i dalje bili prebrojavani u Mičigenu, ona je održala skup u obližnjem Ohaju, još jednoj pretežno industrijskoj državi.

„Amerika pripada svima nama. Ne samo onima koji su već uspešni. Želim da budem predsednik ne onima koji su već uspešni. Njima nisam potrebna. Želim da budem predsednik onima koji se bore i gladuju, ljudima koji imaju san i koji traže način da ga ostvare“, poručila je Klinton.

Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp učvrstio je prednost pobedama u Mičigenu, Misisipiju i na Havajima.

Republikanski lideri su pokrenuli intenzivnu akciju u pokušaju da zaustave Trampa, ističući da je suviše nepredvidljiv i da bi izgubio u novembru ako bi demokratski predsednički kandidat bila Hilari Klinton.

Nekoliko anti-Trampovih organizacija troši milione dolara tokom naredne nedelje na reklame, mnoge od njih na Floridi i u Ilinoisu.

Guverner Ohaja Džon Kejsik i senator iz Teksasa Ted Kruz su iza Trampa u Mičigenu.

Kejsik je apelovao na svoje sledbenike da se spreme za primarne izbore naredne nedelje u njegovoj matičnoj državi Ohaju.

„Mislim da ljudi počinju da nagrađuju pozitivnu kampanju, za koju kažu svojoj deci – Ovako treba da se ponašate u politici. Za nedelju dana odnećemo pobedu u Ohaju i to će biti sasvim nova igra“, istakao je Kejsik.

Trampov najžešći rival, senator iz Teksasa Ted Kruz je na drugom mestu po broju delegata na predsedničkoj konvenciji republikanske stranke i stekao ih je još više pobedom u Ajdahu.

Senator Marko Rubio se nada pobedi naredne nedelje u svojoj državi Floridi.

Jeffrey M. Smith/The Times Herald via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh