• Gradovi

  SAD sprečile pokušaj Prištine da ograniči kretanje Srba

  BEOGRAD – Priština je, pod pritiskom SAD, odustala od odluke da srpske lične karte proglasi nevažećim, tvrdi beogradski dnevnik “Blic”.

  List ističe, pozivajući se na diplomatske izvore, da su predstavnici Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju juče imali niz razgovara sa zapadnim zvaničnicima, pa su Amerikanci i Brisel na kraju posredovali i pomogli da se ova uredba stopira.

  Tako, iako je kosovska vlada Hašima Tačija i Ise Mustafe juče najavila da Srbi sa Kosova od 15. decembra u ponoć više nemaju pravo da pri ulasku na Kosovo kao identifikacioni dokument koriste ličnu kartu koju je izdao MUP Srbije, ova uredba bar zasad neće stupiti na snagu. „Blic“ ocenjuje da se po svemu sudeći, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri juče zaletela izjavom da na snagu stupa uredba kojom će “lične karte koje je izdala Srbija za stanovnike gradova na Kosovu biti proglašene nevažećim”.

  Ona nije precizno odgovorila na pitanje prištinskih novinara do kada će se tolerisati korišćenje srpskih ličnih dokumenata, već je navela da će “svi oni koji apliciraju za kosovsku ličnu kartu dobiti aplikacioni sertifikat uz pomoć kojeg će moći da pređu granicu”.

  Foto Tanjug, S. Radovanović/ ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com