Gradovi

SAD: U vazdušnim udarima uništeno stotine miliona dolara IS

VAŠINGTON – U seriji američkih vazdušnih udara proteklih meseci uništeno je na „stotine miliona“ dolara takozvane Islamske države, u sklopu šire kampanje usmerene na suzbijanje finansijske moći te ekstremističke organizacije, saopštio je danas portparol vojske SAD pukovnik Stiv Voren.

Vazdušni udari na postrojenja za preradu nafte i magacine, primorali su IS da se prilagodi, smanjujući primanja svojim borcima, rekao je Voren ispred koalicije koja se bori protiv džihadista u Iraku i Siriji.

AP je izvestio u utorak da se IS suočava sa ozbiljnim poteškoćama kada je reč o troškovima.

U izveštaju se navodi da je IS smanjila plate borcima širom regiona, da je od žitelja Rake, svoje de fakto prestonice u Siriji, tražila da račune plaćaju u dolarima dobijenim na crnom tržištu, kao i da oslobađa zarobljenike za 500 dolara po osobi.

Voren je kazao da je u nekim slučajevima IS smanjila primanja svojim borcima za čak 50 odsto.

Portparol je prethodno izneo procenu da je u vazdušnim udarima na IS uništeno desetine miliona dolara, da bi u današnjem obraćanju naveo najnoviju procenu u stotinama miliona dolara.

Od ukupno 10 američkih vazdušnih udara na zalihe novca IS od oktobra, sedam je bilo u Iraku i tri u Siriji.

Nezavisno od toga, Pentagon je saopštio da je vazdušna kampanja SAD protiv IS koštala 6,2 milijarde dolara od pokretanja u avgustu 2014, a da se dnevni troškovi u proseku sada kreću oko 11,5 miliona dolara, navela je američka agencija.

AP Photo/Khalid Mohammed

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh