• Novosti online

  SAD uvele nove sankcije Iranu zbog lansiranja rakete u svemir

  SAD su danas uvele nove sankcije Iranu pošto je ta zemlja lansirala u svemir raketu sa satelitom.

  Nove sankcije su medjutim usmerene protiv iranskog programa balističkih raketa i pogadjaju šest filijala iranske Industrijske grupe Šahid Hemat, koju je američko Ministarstvo finansija opisalo kao „ključnu“ za iranski program balističkih raketa.

  Nove američke sankcije uvedene su dan pošto je Iran uspešno lansirao u svemir svoju najnapredniju raketu „Simorg“ sa satelitom, sposobnu da ponese satelit težak i do 250 kilograma.

  Uprkos činjenici da je iranski projektil poneo u svemir satelit, SAD tvrde da je to lansiranje jednako lansiranju balističke rakete, jer je taj tip rakete dugog dometa dizajniran tako da može da ponese i nuklearno oružje.

  Zbog toga je Stejt department saopštio da je jučerašnje lansiranje narušilo duh nuklearnog sporazuma koji je Iran sklopio s velikim silama 2015. godine, kao i rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva Iran da ne vrši takve probe.

  Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je danas da se Iran ponaša u skladu s nuklearnim sporazumom i odbacio navode da Iran razvija rakete koje bi mogle da ponesu nuklearnu bojevu glavu.

  Ministar finansija SAD Stiven Mnučin rekao je da su nove sankcije deo odlučnog suprotstavljanja SAD aktivnostima Irana na razvoju balističkih projektila, koje uključuju, kako je rekao, i „provokativno svemirsko lansiranje“ koje je Iran izveo juče.

  „Ove sankcije ističu duboku zabrinutost SAD zbog iranskog kontinuiranog razvoja i testiranja balističkih raketa i drugog provokativnog ponašanja“, rekao je Mnučin.

  Mnučin je rekao i da su pobunjenici iz jemenskog pokreta Huti najverovatnije uz podršku Irana izveli raketne napade na američkog saveznika Saudijsku Arabiju prošlog vikenda. SAD dugo optužuju Teheran da dostavlja oružje Hutima, šiitskim pobunjenicima koji kontrolišu deo Jemena, protiv kojih ratuje medjunarodna koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom, na strani jemenske vlade.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com