Gradovi

SAD za što brže postavljanje antiraketnog sistema u J.Koreji

VAŠINGTON – Američka vojska se nada da će u Južnu Koreju što je skorije moguće poslati sofisticirani raketni odbrambeni sistem, saopštio je danas Pentagon.

Zvaničnici južnokorejske i američke vojske su, nakon što je Severna Koreja juče na zaprepašćenje čitavog sveta lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, najavili da će započeti formalne razgovore o postavljanju odbrambenog sistema kratkog i srednjeg dometa THAAD u Južnoj Koreji, veoma blizu Severnoj Koreji, prenela je agencija AFP.

„Ne bismo da govorimo detaljno o rokovima, ali želeli bismo da to bude preduzeto što je brže moguće“, izjavio je portparol Pentagona Piter Kuk.

„Upravo ovih dana počinjemo konsultacije sa Južnom Korejom i očekujemo da će one biti brzo okončane“, istakao je on.

Severna Koreja se zbog lansiranja rakete našla pod oštrom kritikom čitavog sveta, budući da se to smatra korakom bliže upotrebi interkontinentalnih balističkih raketa, koje bi mogle da pogode čak i SAD.

Sistem THAAD ispaljuje antibalističke rakete koje bi trebalo da pogode neprijateljske rakete bilo unutar ili van Zemljine atmosfere, tokom poslednje faze njihovog leta.

Kina se oštro protivi raspoređivanju tog raketnog sistema tako blizu svoje granice, ali je Kuk istakao da sistem THAAD ne predstavlja nikakvu pretnju toj zemlji.

„Ako taj sistem bude raspoređen na Korejskom poluostrvu, on će biti usmeren isključivo na Severnu Koreju, a doprineće antiraketnoj odbrani koja će povećati postojeće sposobnosti za odbranu od mogućih severnokorejskih raketnih pretnji“, rekao je portparol Pentagona.

AP Photo/Ahn Young-joon

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh