• Južna Srbija

  Сајам пеглане кобасице привукао у Пирот хиљаде туриста из Србије и Бугарске

  Sajam peglane kobasiceПети Сајам пеглане кобасице окупио је у препуној спортској  хали Kеј  у Пироту више од 40 излагача из целе Србије, 15 винарија и шест млекара.

  Манифестацију на којој се промовише јединствени пиротски бренд, првог дана посетило је више хиљада људи.

  Осим великог броја гостију из Србије и суседне Бугарске, на Сајму је било посетилаца и из Македоније и Републике Српске.

  Пеглана кобасица је производ који праве искључиво Пироћанци и то код својих кућа.

  Kако кажу, генерацијама чувају рецепт за ову врсту кобасица, која се сматра једним од најквалитетнијих сухомеснатих производа.

  Štand peglana kobasicaОсим рецептуре, за квалитетну пеглану кобасицу неопходно је најквалитетније месо.

  Праве се искључиво од врхунске  овчетине и телетине, па чак и магарећег, коњског и козјег меса.

  Пеглане кобасице се производе током зимских месеци, тако што се без икакве термичке обраде и конзерванаса суше на промаји и свакодневно „пеглају“ флашом пуном воде.

  На тај начин се из кобасица истера сав кисеоник чиме се спречава кварење меса.

  Овако пеглана кобасица може да се чува и до 5 година.

  Због такве технике, која им на крају да облик потковице, добиле су име пеглане кобасице.

  Пиротска пеглана кобасица је због својих, како се често истиче,  афродизијачких својстава, позната и као „пиротска вијагра“.

  Peglana kobasica“Треба користити само најквалитетније врсте меса. Од стоке са испаше са Старе планине, а не из това,  и у томе је тајна квалитетне пеглане кобасице“ каже Далибор Тошић из екипе Боем која сваке године на Сајму бележи сјајне резултате и увек је велико интересовање за њене штандове.

  Осим за пеглану кобасицу, владало је велико интересовање и за пиротски качкаваљ, који се прави од краљег, овчијег и козијег млека.

  Председник општине Пирот Владан Васић истиче да је Пирот добио врхунску туристичку манифестацију по којој је постао препознаљив.

  „Учинили смо да овај наш локални бренд буде регионално познат. Мислим да је овај Сајам пун погодак и да сваке године све више напредује. Суштина је да видите задовољне људе и да они од тога имају неку зараду. Има много више посетилаца који нису из Пирота него Пироћанаца. Надам се да ће људи који се баве сточарством и пољопривредом умети то да искористе, јер је управо економија основна сврха оваквих манифестација „, рекао је Васић.

  Ове године је посебна пажња на Сајму посвећена квалитету производа. Сваки производ који се нашао на Сајму, морао је да има званичну маркицу о исправности и квалитету добијену након прегледа производа.

  Прошле године одлуком жирија,  награда за најбољу кобасицу припала је екипи „Kод Мане“ из Пирота.  Друго место на четвртом по реду Сајму пиротске пеглане кобасице, у хали Kеј, припала је тиму „Боем“, а треће је освојила екипа „Тодор“.

  Уколико сте пропустили први дан Сајма у Пироту, имаћете у недељу прилику за поправни.

  Сајам се одржава 28. и 19. јануара, а свечано су га отворили промотери овогодишње манифестације водитељ емисије „24 минута“ Зоран Kесић и певач Игор Блажевић – Прљави инспектор Блажа.

  Љубомир Костић

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com