• Novosti online

  Samardžić : Zapadni Balkan treba da uđe u Šengen

  Osnivač političke organizacije „Glas“, istoričar Nikola Samardžić zauzeo se za pristupanje država zapadnog Balkana Šengenskom prostoru, ocenjujući da bi to bioprvi konkretan korak u punoj evropskoj integraciji, koji će nas učiniti slobodnim, i izbrisati sve naše suvišne razlike“. „Susedi su naša šansa i privilegija. Bili smo, donedavno, i sredozemni narod i želimo u istu evropsku državu i NATO zajednicu sa Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Grčkom, Kiprom i Maltom. Evro se piše na latinici, grčkom i ćirilici”, rekao je Samardžić u Beogradu na predstavljanju ciljeva svoje organizacije.

  U saopštenju „Glasa“ navodi se da je promocija te organizacije održana povodom godišnjice velikih demonstracija u Beogradu 5. Oktobra 2000. godine, za koje je Nikola Samardžić rekao da su bile „pobeda, pred kojom smo odgovorni, pobeda koju moramo ponoviti da bi bila potpuna, i koju ćemo ponoviti“.

  „Mi smo danas u dubokom društvenom sukobu zbog odsustva snage, hrabrosti, intelektualnog i moralnog kapaciteta da rešimo naša najvažnija pitanja: status Kosova i pomirenje, integracija sa susedima, Evropom i SAD, završetak tranzicije koji bi uzeo u obzir nove socijalne i ekonomske prioritete, nove i slobodnije finansijske institucije, školovanje i lečenje, zaštita prirode“, rekao je Samardžić.

  On je upozorio Srbiju i Evropu na „rusku pretnju i kinesku invaziju“, rekavši da su Srbiji potrebni privatni, a ne „partijski“ investitori.

  „Naši politički saveznici bore se protiv režima u Moskvi i za celovitost demokratske i slobodne Evrope, i za nezavisnost Hong Konga od tiranije Pekinga. Svaki naš uspeh biće uspeh celog evropskog sveta“, rekao je Samardžić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com