Gradovi

Samit EU: Brisel traži od Turske da primi ekonomske migrante

BRISEL – Lideri Evropske unije će na sutrašnjem samitu sa Turskom u Briselu izvršiti pritisak na zvaničnu Ankaru da pristane na deportaciju velikog broja ekonomskih migranata iz Grčke, nakon što je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio da vidi prve pokazatelje razrešenja izbegličke krize.

Budući da se sa dolaskom proleća očekuje novi priliv izbeglica, lideri 28 članica Unije polažu puno nade u nova obećanja koje bi na samitu mogao da da turski premijer Ahmet Davutoglu, prenela je agencija AFP.

Zvanični Brisel će takođe „pritisnuti“ Ankaru da preduzme mere za drastično smanjenje velikog priliva migranata u Evropu, s obzirom da je Turska zemlja iz koje je od početka 2015. u EU stiglo više od jednog miliona izbeglica i migranata.

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos je juče izjavio da se očekuje će u Grčku, koja već sad posrće pod teretom 30.000 migranata, do kraja marta stići još 100.000 ljudi.

Tusk, domaćin sutrašnjeg samita, izjavio je u svom pozivnom pismu da uspeh sastanka zavisi uglavnom od toga da li će Turska pristati na prihvat velikog broja ekonomskih migranata iz Grčke.

„To bi zapravo uništilo posao krijumčarima ljudi“, rekao je Tusk tokom sastanka sa Davutogluom u Ankari u četvrtak.

Nakon sutrašnjeg ručka sa Davutogluom, u planu je da se lideri EU sastanu sami.

Zvanični Brisel je saopštio da je Turska ostvarila napredak u primeni dogovora iz novembra, koji predviđa pomoć Ankari od tri milijarde evra u zamenu za smanjenje priliva izbeglica, ali je upozorio da iz Turske u Grčku i dalje stiže previše migranata.

AP Photo/Visar Kryeziu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh