• Gradovi

  Samit lidera dve Koreje: Postignut sporazum o kraju rata

  Severna i Južna Koreja postigle su danas sporazum o denuklearizaciji i kraju rata na Korejskom poluostrvu.

  Lider Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae potvrdili su u zajedničkom saopštenju da je njihov cilj „potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva“, navodi agencija Asošiejted pres.

  Lider Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae saopštili su da će se zalagati za zajedničke pregovore sa SAD i Kinom na formalnom okončanju rata na Korejskom poluostrvu.

  Dvojica lidera saglasila su se posle sastanka u demilitarizvanoj zoni koja deli Severnu i Južnu Koreju da će se zalagati za „trostruke“ pregovore sa SAD i „četvorostruke“ progovore sa Kinom na postizanju konačnog mira.

  Dve Koreje saopštile su da očekuju da se zvanični kraj rata proglasi do kraja godine.

  Lideri Severne i Južne Koreje dogovorili su se da otvore kancelariju za komunikaciju u severnokorejskom gradu Kaesong i omoguće privremeno spajanje porodica razdvojenih u ratu od 1950. do 1953.

  Na sastanku je dogovoreno da će predsednik Južne Koreje Mun Džae na jesen posetiti Pjiongjang.

  Dve Koreje su dogovorile da će pojačati civilnu razmenu i založili su se za zajedničko učešće na sportskim i kulturnim manifestacijama.

  Kim i Mun su se danas sastali u demilitarizvanoj zoni koja deli njihove dve zemlje.

  To je najavljeno kao „istorijski samit“ jer je Kim prvi severnokorejski zvaničnik na južnokorejskom tlu još od kraja Korejskog rata (1950-1953).

  Kim je rekao da su ga „obuzele emocije“ kada je prokračio betonski prag koji predstavlja granicu izmedju dve Koreje.

  Frans pres je preneo da je za zaštitu posete obezbedjenje Kima pažljivo odabrano po fizičkoj formi, izgledu, „snajperskim sposobnostima“ i boraličkim veštinama.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com