Gradovi

Samit produžen, Turci nude više i zahtevaju više

BRISEL – Lideri Evropske unije će danas na samitu sa Turskom u Briselu izvršiti pritisak na zvaničnu Ankaru da pristane na deportaciju velikog broja ekonomskih migranata iz Grčke, nakon što je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio da vidi prve pokazatelje razrešenja izbegličke krize.

S obzirom da se sa dolaskom proleća očekuje novi priliv izbeglica, lideri 28 članica Unije polažu puno nade u nova obećanja koje bi na samitu mogao da da turski premijer Ahmet Davutoglu, preneo je AFP.

Zvanični Brisel će takođe „pritisnuti“ Ankaru da preduzme mere za drastično smanjenje velikog priliva migranata u Evropu, s obzirom da je Turska zemlja iz koje je od početka 2015. u EU stiglo više od jednog miliona izbeglica i migranata.

Lideri EU će na sastanku u Briselu nastojati da „zapečate balkansku migrantsku rutu“, povećaju pomoć Grčkoj, a pokušaće i da ubede turskog premijera da uspori priliv izbeglica i prihvati na hiljade onih koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila, javila je agencija AP, pozivajući se na nacrt saopštenja u koji je imala uvid.

U nacrtu se navodi da će lideri EU navesti da se „neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju – ta ruta je sada zatvorena“.

„EU će biti uz Grčku u ovim teškim trenucima i učiniće sve da pomognemo u rešavanju situacije“, navodi se u nacrtu saopštenja i dodaje da je to „kolektivna odgovornost EU koja zahteva brzu i efikasnu mobilizaciju“.

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos je juče izjavio da se očekuje će u Grčku, koja već sad posrće pod teretom 30.000 migranata, do kraja marta stići još 100.000 ljudi.

Tusk, domaćin samita, izjavio je u svom pozivnom pismu da uspeh sastanka zavisi uglavnom od toga da li će Turska pristati na prihvat velikog broja ekonomskih migranata iz Grčke.

„To bi zapravo uništilo posao krijumčarima ljudi“, rekao je Tusk tokom sastanka sa Davutogluom u Ankari u četvrtak.

Nakon sutrašnjeg ručka sa Davutogluom, u planu je da se lideri EU sastanu sami.

Zvanični Brisel je saopštio da je Turska ostvarila napredak u primeni dogovora iz novembra, koji predviđa pomoć Ankari od tri milijarde evra u zamenu za smanjenje priliva izbeglica, ali je upozorio da iz Turske u Grčku i dalje stiže previše migranata.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh