• Novosti online

  Самит у Берлину: пауза и консултације

  БЕРЛИН – У Берлину, где се одржава самит о Западном Балкану, у току је пауза, коју лидери користе за директну размену мишљења и консултације.

  На фотографијама, које су објављене на Инстраграм налогу „Будућностсрбијеав”, председник Вучић и премијерка Ана Брнабић су у разговору са домаћинима скупа, канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном.

  „Консултације на паузи између састанка”, пише уз фотографије, преноси Танјуг.

  На једној од слика у разговору, поред Вучића, Меркелове и Макрона, учествује и албански премијер Еди Рама, као и представници Приштине.

  У наставку се очекује радна вечера, после које ће, како је раније прецизирано, председник Вучић пренети новинарима садржај разговора.

  Почео састанак о Западном Балкану

  БЕРЛИН – Лидери Немачке и Француске, западно балканске шесторке, Хрватске и Словеније, те високе представнице ЕУ састали су се око 18.00 часова иза затворених врата седишта немачке канцеларке Ангеле Меркел у Берлину.

  Састанак о Западном Балкану, у организацији Меркелове и француског председника Емануела Макрона, има за циљ, према ранијим најавама, поспешивања сарадње на Западном Балкану, а пре свега проналажење решења за излазак из ћорсокака у којем се налази дијалог Београда и Приштине.

  Осим председника и премијерке Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, састанку присуствују и лидери БиХ, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и представници привремених институција у Приштини.

  Скупу, такође, присуствују и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, као и премијери Хрватске и Словеније, Андреј Пленовић и Маријан Шарец.

  Разговори о ситуацији у региону биће настављени и на радној вечери, чији су домаћини Меркел и Макрон, јавља Танјуг.

  Уочи састанка, председник Србије Александар Вучић у Берлину је разговарао са шефицом дипломатије ЕУ Могерини, а након састанка пренео је новинарима да нема велика очекивања од данашњег самита, али да, за разлику од оних који трагају за сензацијом и „ексклузивитетом”, Србија не жели сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир.

  „Очекујем да разменимо ставове, на озбиљан и одговоран начин”, рекао је Вучић и најавио шири коментар после самита.

  „Много тога бих могао да говорим, али то ћу да сачувам за вечерас. Не желим да правимо било какав политички циркус. Знам да људи траже неку врсту сензације, ексклузивитета, не би ли се направио неки нови сукоб. Ми никакве сукобе не желимо, желимо чување и очување стабилности, дугорочни и дуготрајни мир као најбоље и почетак решавања свих оних проблема који коче све то”, рекао је Вучић новинарима у Берлину после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

  Вучић: Не помажу уцене и „понуде”, може само компромис

  БЕРЛИН – Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Берлину да се до решења косовског проблема мора доћи компромисом, те да никакви притисци и условљавања Србије, укључујући условљавање даљим напретком ка ЕУ, неће помоћи, преноси Танјуг.

  „Ако нико неће компромис, него мисли да ће неко то да реши тако што ће да притисне Србију да би се дошло до решења, тај филм неће гледати”, рекао је Вучић у изјави новинарима у Беррлину, уочи самита о Западном Балкану.

  Упитан да ли Србија има неке захтеве, каже: „Не, ми немао захтеве. То да сада ми јуримо – ‘отворите нам три уместо два поглавља или четири уместо два поглавља…’, не занима ме то”, рекао је Вучић.

  „Да ли мислите да ће доћи до дијалога, а да противправне и антицивилизацијске таксе остану на снази? Не долази у обзир. То се неће догодити …тај филм се неће давати у биоскопима, ни ове, ни наредних недеља и месеци”.

  Вучић за ЗДФ о промени граница: О којим границама говорите?

  БЕРЛИН – Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Берлину да када се говори о идеји промене граница прво треба видети о којим се тачно границама говори, преноси Танјуг.

  На питање немачке ТВ ЗДФ да прокоментарише идеју промене граница, Вучић је узвратио питањем:

  „Када говоримо о границама, промени граница, моје питање је: о којим границама говорите – оним које су признате од УН, Шпаније, Италије? О којим границама говорите – границама Грчке или Турске?“

  На упадицу других новинара да се мисли на „границе које признаје домаћин” данашњег самита, Немачка, Вучић је наставио:

  „Немачка признаје Косово као независну државу, Србија не, Русија не, Кина не, Бразил не, Индија не и зато мислим да је потребно да пронађемо компромисно решење.„

  Како додаје, многи мисле да није потребно никакво компромисно решење.

  „Али, ја нисам онај који може да намеће било шта против воље великих сила, Приштине и осталих. Ту смо, у Берлину, да чујемо предлоге домаћина и да видимо шта можемо”, истакао је он.

  Додаје да ће Србија бити „веома спремна” да чује предлоге.

  „За сада их нисам чуо. Ако буде неких, бићемо спремни да дамо наше одговоре што пре”, закључио је Вучић.

  Вучић, Економист, Звиздић и – албански новинари

  БЕРЛИН – Коментар председника Србије Александра Вучића на изјаву Дениса Звиздића, којег плаши евентуално прекрајање граница, те позивање БиХ медија на британски Економист, да иза његове идеје разграничења стоји намера да припоји Србији Републику Српску, био је повод за краћу расправу председника са албанским новинарима у Берлину.

  Вучић је, на питање о хајци у БиХ медијима, намерно пласираној пред Берлин, приметио да је реч о уходаном медијском рецепту, по којем се најпре нешто измислили, а онда „разрађује” у регионалним медијима, на штету Србије, па се онда каже: „Ето, били смо у праву, Вучић све ради да би урадио ово или оно”.

  „Дакле, слажу, измисле нешто, а онда 500 лажи сустиже ту једну лаж”, казао је Вучић и запитао:

  „Јесам ли милион пута поновио да Србија поштује територијални интегритет БиХ? Да ли се иједном догодило да сам негирао интегритет БиХ? Није никада”.

  Он је подсетио да се од Едија Раме може чути о уједињењу Албаније са Косовом и стварању Велике Албаније, слушамо од албанских политичара из Приштине да нема границе између Косова и Албаније.

  „На то сви ћуте. Они о томе говоре, ја ништа не кажем. И нико о томе не пише шта они говоре, већ пишу о ономе што измисле на мој рачун…Шта онда да радите, како да реагујете?”, запитао је Вучић.

  Рекао је, додаје, и Могерини да га „данас види најнасмејанијег до сада”, јер су сатерали Србију у ћошак, у угао из којег немамо излаза.

  „И сад морамо да се бранимо и штитимо земљу. Немамо шта друго. Шта, да се бранимо од немогућих лажи?”, рекао је Вучић и „вратио” се на Звиздићеву изјаву.

  Не види, каже, ни шта би објашњавао Звиздићу, поводом те његове изјаве да се плаши прекрајања границе.

  „БиХ, колико знам, није признала Косово. Хвала му што штити територијални интегритет Србије. Много сам задовољан ако је то рекао”, са дозом ироније констатовао је Вучић, а онда се окренуо албанским новинарима и запитао их:

  „Је л’ сте чули, ви Албанци, Звиздић се залаже за очување Косова у Србији? То је важно да знате, да се за то не залажем само ја”.

  „Није тако”, узвратио је један од присутних албанских новинара, а разговор је следио овако:

  Вучић: „А, није то…? Значи, Звиздић уствари мисли да Србији треба да се прекрајају границе, а БиХ не”.

  Албански новинар: „Не”.

  Вучић: „А што ме онда исправљате, ако нисте то рекли.. Могао је да мисли на једне границе или је Косово део Србије, па нема прекрајања границе, а колико ја разумем то је званична позиција БиХ. Значи, хвала Звиздићу што поштује границе Србије. А ако је мислио да нема прекрајања граница и да је Косово независна држава, чудан му је принцип, да је могуће прекрајање граница Србије, а да нема прекрајања других граница”, преноси разговор Танјуг.

  Ми смо, наставио је Вучић, против прекрајања граница, али смо спремни да разговарамо о свим решењима и зато је, истиче, у једном тренутку говорио о важности разграницења.

  „Јер, имате границе које признају Шпанци, једне Италијани, друге Немци, једне Руси… Различите границе се имају у виду, и зато се до решења мора доћи компромисом”.

  Поред овог политичког „разјашњења”, Вучић је поделио са албанским новинарима са Косова још неколико опаски, везаних за лакше теме – језик и спорт.

  Тако је у једном тренутку једног од њих упитао да ли његову изјаву снима телефоном, те прокоментарисао способност за новинарско сналажење, али и чињеницу да га „прати” на српском језику.

  „Сви бре с Косова говорите српски, алал вера. Једино ја нисам научио албански”, рекао је председник Србије, а на опаску новинара да „има времена” за то, узвратио:

  „Има времена. Ако ти мислиш да је то лоше, ја не мислим да је то лоше, мени је жао што не знам албански. Лакше бих вас убедио да повучете таксе, да разумете шта је добро за вас и за све друге”, рекао је Вучић уз осмех.

  На питања српских новинара на неке, „домаће” теме, Вучић је споменуо градњу националног стадиона, на којем ће, каже, моћи да се игра финале Лиге шампиона.

  Успут је упитао „свог” албанског саговорника да ли је добро рекао то за Лигу шампиона, а онда прокоментарисао:

  „Албанци све знају… У Приштини ће сигурно да се игра, једино ако Звезда буде играла финале против Бајерна, па да вам направимо леп стадион, и то би било у реду, а можемо и у Грачаници да га направимо. А Приштина ће сигурно да игра против Бајерна, хоће”, нашалио се председник.

  Албанског новинара је упитао и да ли Приштина сад игра фудбал, пошто, каже, то не прати.

  „Некад сам пратио у оној нашој Лиги, били сте увек добри. И треба да пратим, у праву си”, рекао му је Вучић, а на његову опаску да ће му платити „курс” посаветовао га да треба да буде пристојан.

  „Приштина ти је била 13. и то је био највећи успех. Али, биће једном и 12, у нашој Лиги. Видиш да знам све…”, поручио је Вучић.

  Политико: Пробој на Ускрс? Не у Берлину!

  БРИСЕЛ – Бриселски портал Политико пише да данашњи састанак у Берлину највероватније неће донети неки већи напредак, чак не искључује могућност да би конференција могла лоше да се заврши.

  „Да ли је могућ ускршњи пробој? Не у Берлину”, сматра Политико.

  У тексту се цитира и саопштење немачке владе да је сврха састанка „размена ставова о стабилности и развоју у региону, посебно о односима Србије и Косова”.

  Портал констатује да се није много тога догодило од форума у Албаху, у лето прошле године, када се чинило да је историјски споразум на дохват руке.

  Немачка канцеларка Ангела Меркел, која је, према оцени портала, делимично одговорна за застој, жели да оживи преговоре.

  Европску комисију у Берлину представља шефица европске дипломатије Федерика Могерини, пише Политико, истичући да је Берлин већ дуго незадовољан њеним нивоом амбиције и да је „закочио” идеју о промени граница.

  И Србија и Косово имају предуслове за наставак разговора – Србија жели да Приштина укине таксе, док Приштина тражи признање од Београда, наводи бриселски портал, преноси Танјуг.

  Политико поставља и питање како то да су на вечеру позвани и лидери БиХ, Црне Горе, плус чланице ЕУ Хрватске и Словеније.

  „Зашто грчки премијер Алексис Ципрас, преговарачки партнер Заева око споразума о имену, није тамо?”, пита Политико.

  Један од домаћина вечере у Берлину је, поред Меркелове, и француски председник Емануел Макрон за којег портал наглашава није наклоњен скоријем проширењу ЕУ.

  На састанку у Берлину биће говора и о Северној Македонији и Албанији, које предводе у групи земаља које теже чланству у ЕУ, наводи Политико и додаје да би лидери те две земље требало да имају билатералне разговоре са Меркеловом пре него што се она састане са Макроном.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com