Gradovi

Samit u Briselu: U centru pažnje migranti i Brexit

BRISEL – Potencijalni izlazak Velike Britanije iz EU i migrantska kriza dve su glavne teme o kojima će raspravljati šefovi država – članica EU na samitu koji sutra počinje u Briselu.

Samit se održava u atmosferi sve jačih pritisaka nekih država koje su posebno na udaru migranata, naročito Austrije, da se pojačaju kontrole granica pa čak i zatvore granice i bojazni da bi mogao da bude ugrožen Šengenski sporazum – jedno od temeljnih vrednosti EU.

Takođe, raniji dogovor o sistemu kvota, ravnomernom raspoređivanju izbeglica među članica, praktično je u potpunosti pao u vodu a mnogi evropski lideri upozorili su da EU ima šest do osam nedelja da nađe neko zajedničko rešenje.

Američka agencija AP je prošle nedelje javila, pozivajući se na poverljiva dokumenata u koja je imala uvid, da se zemlje članice EU spremaju da ograniče Šengenski režim na dve godine zbog migrantske krize.

Dokumentima je predviđeno da svaka od 26 zemalja članica Šengen zone može jednostrano da uspostavi granične kontrole maksimalno šest meseci.

Taj period može da bude produžen na dve godine ako se utvrdi da neka članica ne uspeva da zaštiti svoje granice.

Ova dokumenta pokazuju da su nosioci političkih odluka u EU spremni da proglase da Grčka ne uspeva dovoljno da zaštiti svoju granicu.

U izveštaju koji je AP imao uvid 27. januara, Evropska komisija navodi „ozbiljne nedostatke u sprovođenju spoljne granične kontrole“ dodavši da „Grcka ozbiljno zanemaruje svoje obaveze“.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je poručio da isključenje Grčke iz zone Šengena neće rešiti tu krizu koja stavlja na probu jedinstvo Evrope do krajnjih granica.

Tusk je posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Atini, novinarima rekao da Evropa mora bolje da zaštiti svoje spoljne granice.

To, kako je naveo, zahteva veći napor Grčke, ali i veću podršku njenih partnera iz EU, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će izvršiti pritisak na druge lidere EU na predstojećem samitu u Briselu da sarađuju sa Turskom sa ciljem obuzdavanja priliva izbeglica.

Merkel je istakla da nema smisla razgovarati o uspostavljanju novih kvota o raspoređivanju migranta kada i prethodne kvote nisu ispunjene.

Umesto toga, Evropa mora da sarađuje s Turskom da bi se poboljšao život sirijskih i drugih izbeglica koje su tu našle utočište, istakla je Merkel u obraćanju parlamentu, preneo je AP.

„Naš cilj je da se drastično i trajno smanji broj migranata, tako da bi bilo bolje pomoći onim ljudima kojima je naša pomoć zaista potrebna“, poručila je Merkel.

Grčka vlada je saopštila danas da je su četiri od pet obećanih centara za prihvat i registraciju izbeglica na ostrvima sada u funkciji, a da će narednih dana završiti i poslednji.

Grčki premijer Cipras je ponovo apelovao na pronalaženje zajedničkog evropskog pristupa.

Nedavno je održan i sastanak Višegradske četvorke (V4), koju čine Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska, koje su poručile da žele snažnu Evropu bez linija podele i da se zalažu za proširenje EU.

Te zemlje, koje su bile najskeptičnije prema sistemu kvota, podržale su Grčku u naporima da zaštiti južnu granicu zone Šengena i pozvali EU da brzo pokrene akcioni plan sa Turskom čiji je cilj zaustavljanje priliva izbeglica i migranata iz te zemlje, preneo je AFP.

Lideri su pozvali i na „zajedničko rešenje uzroka izbegličkog pritiska, uključujući i okončanje rata u Siriji“ i upozorili da će se priliv izbeglica i migranata ponovo pojačati na proleće.

Uoči samita EU, Tusk će večeras biti domaćin radne večere na kojoj će učestovati lideri balkanskih zemalja preko čije teritorije izbeglice prolaze na putu ka Evropi – predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Slovenije Miro Cerar, premijer Hrvatske Tihomir Orešković, predsednik Makedinije Đorđe Ivanov, dok će EU pored Tuska predstavljati i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

U centru pažnje biće Cerarova inicijativa da se pojača kontrola na grčko-makedonskoj granici.

Sutra će biti održan u Briselu i mini-samit desetak država EU i Turske.

Kada je reč o Velikoj Britaniji Tusk upozorio je da su pregovori o zahtevima Britanije za reforme u EU dosegli su „kritičnu tačku“ i da je rizik da London napusti taj blok stvaran.

Tusk se ove nedelje nalazi na blic turneji u nekoliko prestonica uoči samita Dvadesetosmorice u Briselu.

On će pokušati da ubedi najuzdržanije zemlje članice i zaključi nacrt sporazuma koji ce podneti šefovima država i vlada krajem nedelje u Briselu.

Turneja obuhvata Pariz, Bukurešt, Atinu, Prag i Berlin.

Uoči samita prošle nedelje su se u Parizu sastati i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron i francuski predsednik Fransoa Oland, a jedan neimenovani francuski zvaničnik je juče rekao da su neophodni dodatni pregovori pre nego što britanski partneri u EU saglase o sporazumu u nastojanju da spreče London da napusti Uniju, izjavio je francuski zvaničnik.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je u nacionalnom interesu Nemačke da Velika Britanija ostane deo Evropske unije.

Ona je dodala da je Velika Britanija bila ključni saveznik Nemačke u mnogim pitanjima, kao i da će ona učiniti sve što je moguće kako bi osigurala da ta zemlja ostane „aktivna članica“ trgovinskog bloka, preneo je AP.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh