Gradovi

Samo Morava i Lugomor rastu, na Ravanici pecaroši

JAGODIN – U Pomoravskom okrugu, od svih reka u porastu su samo Velika Morava, od Vravarina do Svilajnca, ali ne preti izlivanju, i rečica Lugomor kroz atar Jagodine.

„Nama opasnosti od izlivanja bilo koje reke u ovom kraju, opasnost je prošla“, rekao je danas Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Goran Kušić.

Vodostaj Velike Morave je u porastu, stoji na sajtu Hidrometereološkog zavoda Srbije, i kod Vravrina je 203 centimetra, Ćuprije 297, Bagrdana (Jagodina) 413 i Ljubičevskog mosta (Požarevac) 159 centimetara.

U odnosu na jučerašnji dan Morava je kod Varvarina porasla za 53 centimetra zbog visokog vodostaja Zapadne Morave, kod Ćuprije je porasla 33 centimetra.

Mutna je i nosi mnogo smeća, pre svega plastične ambalaže.

Za razliku od Velike Morave, Crnica kroz Paraćin je gotovo bistra, Resava kroz Svilajnac je u minusu šest centimetara a na Ravanici kroz Ćupriji pecaroši koriste sunčan dan i ribolove.

Vodostaj Ravanice je visok na ušću u Veliku Moravu, gde je nanela velike količine smeća i trave.

Lugomir je od juče porastao pet centimetara, reka Belica kroz Jagodinu liči na potok.

Crnica, Resava, Belica i Lugomor su Paraćinu, Svilajncu i Jagodini u maju 2014. godine donele katastrofalne poplave sa velikim materijalnim štetama a Resava u Svilajncu odnela i jedan ljudski život.

Foto Tanjug/D.Aničić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh