Gradovi

Samsungov „transparentni kamion“ za bezbedniju vožnju

BUENOS AIRES – „Transparentni bezbednosni kamion“ spreman je za probnu vožnju argentinskim putevima nakon što je kompanija „Samsung“ završila višemesečne eksperimente na ovom vozilu, koje omogućava vozačima iza njega da praktično „vide“ kroz kamion i zaključe da li je bezbedno preteći ga na putu.

Koncept na kojem je zasnovana nova tehnologija, testirana na kamionima marke „volvo“, prilično je jednostavan – na zadnjem delu kamiona prikazuje se video-snimak puta koji vozač kamiona ima ispred sebe i tako kamion na neki način postaje „providan“ za vozače iza, prenosi „Raša tudej“.

Prednji deo kamiona opremljen je dvema forntalnim kamerama koje uživo prenose snimak puta na četiri velike ploče koje na zadnjem delu vozila čine jedan veliki ekran.

Ti specijalni monitori su otporni na vodu i prašinu i pružaju visokokvalitetnu sliku koja je jasno vidljiva čak i pod jakom sunčevom svetlošću, kao i noću.

„Prednost bezbednosnog kamiona je u tome što može da smanji rizik od saobraćajnih nezgoda uzrokovanih iznenadnim kočenjem ili prelaskom životinja preko puta“, saopštila je kompanija „Samsung“.

Nova tehnologija, koja je predstavljena javnosti prošlog leta, demonstrirana je u praksi na trkačkoj stazi La Plata u Buenos Airesu ove nedelje.

U Argentini u proseku svakog sata jedna osoba izgubi život u saobraćajnoj nezgodi, te „Samsung“ nastoji da smanji broj takvih smrtnih slučajeva.

Ukoliko se pilot-vožnja pokaže uspešnom na argentinskim putevima, ta kompanija namerava da svoju novu tehnologiju za bezbedniju vožnju primeni i na globalnom nivou.

Lim Hun-jung/Yonhap via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh