• Novosti online

  Саопштење Алумни клуба Правосудне академије: Хитно конкретизовати и применити мере заштите од корона вируса у судовима и тужилаштвима

   

  Алумни клуб Правосудне академије указује на потребу да се у судовима и тужилаштвима хитно конкретизују и одреде прецизне мере заштите од ширења вируса Ковид 19 међу грађанима и запосленима у правосудним органима.

  Судије и тужиоци су свесни ситуације у којој се налази цело друштво погођено заразном болешћу и сматрају разумљивим да није једноставно организовати функционисање и рад правосудних органа у тешким условима, те изражавају своју спремност да дају свој допринос у борби против заразе.

  Управо из тог разлога апелују на све судске и тужилачке управе, на Врховни касациони суд, Високи савет судства, Републичко јавно тужилаштво и Државно веће тужилаца да хитно конкретизују мере тако да се у складу са донетом Уредбом Владе Србије и препоруком Министарства правде отпочне са свим мерама заштите грађана и запослених у првосудним органима.

  Тренутна ситуација у великом броју судова и тужилаштава је нејасна, јер нису у свим органима донете одлуке да ли и која суђења се одржавају, а која одлажу, па је број грађана, адвоката и запослених у овим органима исти као и пре увођења ванредног стања. Грађани, адвокати, судије, тужиоци, судско и јавнотужилачко особље су збуњени и није им јасно како треба да поступају. У појединим органима не постоји универзално поступање, па се код појединих судија суђења одржавају, а код других не одржавају. Нису уведене хигијенске мере приликом уласка у правосудне органе и улазак у судове и тужилаштва је свима неселективно дозвољен, што доводи до врло високе фреквентности људи и самим тим до повећања ризика од даљег преношења вируса Ковид 19.

  Судије и тужиоци сматрају да нема места паници, али да се у најкраћем могућем року, хитно и неодложно, морају донети јасне, обавезујуће регулативе којима се редукује рад правосудних органа како би се заштитило јавно здравље, здравље грађана и свих запослених у правосудним органима.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com