Politika

SARADNJA: Raskrinkana velika srpsko-albanska banda

kosovoFoto: Ilustracija MONDO

Istraga koja se vodi od 2006. godine odnosi se na veliku kriminalnu grupu „koju čine građani Kosova i Srbije i koju je vodio Azem Sulja“, istakao je Ljumezi, navodi se u saopštenju Državnog tužilaštva Kosova.

U saopštenju (DTK) se kaže da je u današnjoj zajedničkoj akciji Policije Kosova i Euleksa učestvovalo 350 policajaca koji su pretresli oko 42 lokacije koje se odnose na 40 osumnjičenih „protiv kojih se nastavlja krivična istraga“.

Do sada je uhapšeno šest osoba i oni će tokom dana biti izvedeni pred sudiju za prethodni postupak Osnovnog suda u Prištini, navelo je DTK.

„Članovi ove kriminalne grupe su međusobno sarađivali i svako je imao posebnu ulogu, kako bi Kosovu oduzeli društvenu imovinu u približnoj vrednosti od 30 miliona evra putem kriminalne delatnosti, falsifikovanjem dokumenata i davanjem mita javnim činovnicima“, navelo je DTK.

Ukazuje se i da su „oštećeni budžet Kosova i porodice kosovskih Srba čija su ovlaščenja da daju pod zakup parcele zemljišta zloupotrebljena od strane kriminalne grupe„.

Odlukom Osnovnog suda u Prištini od 26. aprila „deo zemljišta koje je bilo deo kriminalne delatnosti je privremeno oduzeto a ta odluka ima za cilj da vrati vlasništvo nad zemljištem legalnim vlasnicima„, dodaje se u saopštenju.

„U ovom slučaju se radi o krivičnim delima organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotreba službenog položaja, falsifikovanja zvaničnih dokumenata i davanja i primanja mita“, naveo je DTK.

Ističe se i da su „neki od osumnjičenih Srbi sa Kosova koji žive u Srbiji“ i dodaje da je „tokom istrage uspostavljena efektivna saradnja sa kancelarijom Višeg tužilaštva u Beogradu„.

Rukovodilac grupe Azem Sulja je trenutno u bekstvu a uprkos stalnim naporima Policije Kosova da u proteklih deset dana utvrdi mesto njegovog boravka on nije pronađen„, navodi se u saopštenju.

Današnju akciju Euleksa i Policije Kosova pozdravio je i predsednik Kosova Hašim Tači koji je naglasio da je „borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključ izgradnje demokratske i pravične države i evropske budućnosti“ Kosova.

Sulja, poslanik Demokratske parije Kosova, najverovatnije je napustio Kosovo, a sumnja se da je bio informisan o akciji, javljaju lokalni mediji.

Policija ga je jutros tražila u njegovoj kući koju je pretresla.

Sulja je osumnjičen za tri krivična dela – organizovani kriminal, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh