Gradovi

Saradnja Vlade Srbije i civilnog sektora dobra i u razvoju

BEOGRAD – Saradnja Vlade Srbije sa organizacijama civilnog društva je dobra i u razvoju, poručio je danas novoimenovani vršilac dužnosti direktora vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović, najavljujući kao jedan od prioriteta u svom radu donošenje strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

“Samim tim što Vlada Srbije ima Kancelariju za saradnju sa civilnim sektorom znači da želi saradnju sa tim sektorom. Mislim da je ta saradnja dobra i u razvoju. Ova kancelarija predstavlja sponu između države, organa Vlade Srbije i odrganizacija civilnog društva”, istakao je Stepanović za Tanjug, u prvom intervjuu od imenovanja.

Stepanović je za vršioca dužnosti direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom izabran na predlog nevladinih organizacija, a na tom mestu je zamenio Ivanu Ćirković, koja je pre nešto manje od godinu dana razrešena funkcije na lični zahtev.

Na tu poziciju došao je iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Želju Vlade Srbije da ima dobru saradnju sa civilnim sektorom, kako ocenjuje, pokazuje kako postojanje Kancelarije, tako i prihvatanje predloga organizacija civilnog društva za vršioca dužnosti direktora Kancelarije.

Stepanović smatra da će mu dugogodišnje iskustvo u tom sektoru biti prednost u obavljanju nove funkcije.

“Dugo godina sam u organizacijama civilnog društva, mislim da će moje iskustvo dati doprinos radu Kancelarije, jer to što znam kako funkcioniše civilni sektor u Srbiji samo može biti korisno da i dalje unapredimo saradnju”, istakao je Stepanović.

Dodao je da postavljanje osobe sa dugogodišnjim iskustvom u toj oblasti još više pojačava želju Vlade Srbije da ta saradnja bude još bolja.

Stepanović najavljuje da će sa timom u Kancelariji raditi na nastavku započetih projekata, a da će jedan od osnovnih zadataka biti donošenje strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Taj dokument će se odnositi na period od 2016. do 2020. godine, a stvoriće još bolje uslove i ambijent za rad organizacija civilnog društva, poručuje Stepanović.

“Izdvojio bih i veoma važan pravac u kome radi Kancelarija, a to je pomoć i podrška procesu evropskih integracija Srbije. U pregovaračkom procesu ova kancelarija učestvuje u 11 timova i tu smatramo učesće organizacija civilnog društva i Kancelarije veoma važnim”, napomenuo je Stepanović.

Stepanović je završio Filozofski fakutlet u Beogradu, početkom 90-tih je radio kao novinar, a danas je, pored ostalog, i član Upravnog odbora Petnice i Društva andragoga Srbije.

U nevladinom sektoru je, pored ostalog, bio rukovodilac programa suočavanja sa prošlošću i pomirenja u regionu, razvoja multietničkih programa, programa za osobe sa invaliditetom, razvoja i primene interneta u organizacijama civilnog društva i medijima.

Vodio je i programe jačanja kapaciteta državne uprave, lokalne samouprave i reforme pravosudnog sistema, učestvovao u formiranju Pravosudne akademije za stručno usavršavanje nosilaca pravosudnih funkcija…

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh